Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a precizat că sunt pregătiţi pentru o evantuală provocare în Marea Neagră, ce ar putea fi lansată de nava de război aparţinând flotei Statelor Unite, şi a adăugat: „În îndelungata noastră relaţie cu NATO, suntem obişnuiţi să fim pregătiţi pentru orice fel de provocări.

În cadrul conferinţei de presă organizate după întâlnirea cu minstrul de externe al Venezuelei, Felix Plasencia, Lavrov s-a referit şi la subiectele din actualitate, arată Sabah. 

Lavrov a menţionat că exerciţiile militare ale Alianţei Nord-Atlantice au legătură cu dorinţa NATO de a promova o politică al cărui obiectiv este de a-şi exercita controlul asupra Rusiei şi că bazele militare navale pe care Statele Unite doresc să le instaleze în Bulgaria şi România urmăresc acest scop. 

„Suntem pregătiţi pentru orice fel de evoluţie”

Lavrov a amintit că reacţia necesară în urma intrării în Marea Neagră a navei de război USS Mount Whitney a venit din partea preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care a declarat „Suntem pregătiţi pentru orice fel de evoluţie”, şi a adăugat: „În îndelungata noastră relaţie cu NATO, suntem obişnuiţi să fim pregătiţi pentru orice fel de provocări. Vă asigur că s-au făcut toate pregătirile necesare.”

Făcând referire şi la criza din estul Ucrainei, Lavrov a precizat că nu a fost stabilită data exactă a reuniunii în format Normandia a miniştrilor de externe din Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina.

De asemenea, Lavrov a menţionat că la 11 noiembrie nu va avea loc nicio reuniune, că o nouă dată nu a fost negociată, şi a subliniat că privind la modul în care Ucraina aplică deciziile anterioare adoptate la reuniunile în format Normandia, ar trebui să se înţeleagă care va fi rezultatul unei astfel de întâlniri.