Rusia acuză Statele Unite ale Americii de crearea unei forţe militare multinaţionale în Marea Neagră, potrivit EFE. Moscova etichetează aceste acțiuni drept un „factor destabilizator” în regiunea limitrofă a statului ucrainean.

Generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt militar rus, afirmă că acțiunile militare americane din apropierea granițelor rusești nu au fost planificate.

„Sunt acţiuni neplanificate ale forţelor SUA care creează un grup multinaţional de forţe armate în vecinătatea frontierelor ruseşti”, a susţinut generalul Igor Konaşenkov.

„Controlul militar al teritoriului Ucrainei”

Acesta consideră că unul dintre motivele pentru care a fost sporită prezența forțelor militare NATO în zona Mării Negre ar fi „controlul militar al teritoriului Ucrainei”, conform agerpres.ro.

Din luna anterioră până în prezent, generalul Igor Konaşenkov a denunţat prezenţa mai multor ambarcațiuni militare în Marea Neagră. Printre acestea s-au numărat: în porturile maritime ale statului Georgia a USS Mount Whitney, nava amiral a Flotei a Şasea americane, a distrugătorului USS Porter şi a navei cisternă John Lenthall.

„Kievul pregăteşte o soluţie militară în sud-estul Ucrainei”

Comandantul rus a afirmat că la manevrele aliate participă contingente din Turcia, Ucraina, Bulgaria, Georgia şi România. Acesta consideră că este „evident” că manevrele respective urmăresc să studieze un posibil „teatru de operaţiuni în cazul în care Kievul pregăteşte o soluţie militară în sud-estul” Ucrainei. Afirmație ce face referire la Donbas.

Igor Konaşenkov a adăugat că au existat zboruri efectuate de bombardierele strategice americane B-1B. Acestea s-au apropiat la o distanţă de până la 100 de kilometri de frontiera Rusiei.

Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Şoigu, anticipează posibilitatea apariției unei „provocări” din partea NATO. Acesta a susținut că ar putea exista o legătură între exerciţiile NATO şi încercările de a testa sistemele de apărare ale Rusiei în zona Mării Negre. A anunțat, însă, că flota marină rusă va desfăşura la rândul ei exerciţii în zona respectivă.