O izolare a internetului rusesc de restul lumii a fost luată în considerare de Kremlin în martie anul trecut, după lansarea „operațiunii militare speciale” în Ucraina. În acest an au avut loc mai multe exerciții de securitate cibernetică la care au participat bănci, operatori de telecomunicații și cele mai mari companii de internet pentru a testa capacitatea rețelei rusești de a funcționa în mod autonom, potrivit ziarului Kommersant, citat de Le Figaro.

Un plan de deconectare a fost luat în considerare încă din primăvară

Vicepremierul Dmitri Cernîșenko a fost citat de ziar, afirmând că numărul atacurilor cibernetice a crescut cu 80% în acest an. „Dacă anul trecut sectorul financiar a fost principala țintă, anul acesta este vizat sectorul public”, spune Dmitri Cernîșenko.

În fața acestor amenințări, un plan de deconectare a internetului ar fi fost luat în considerare în primăvară de către operatorul rus Rostelecom, afirmă publicația rusă, care precizează, citând un expert, că „dacă Rusia este izolată de punctele de schimb europene, ea va redirecționa traficul de internet către Asia”.

Evocat de mai multe ori de Vladimir Putin, proiectul unui internet „suveran” a fost umbrit în ultimele luni de restricții de acces la anumite site-uri (Twitter și Instagram, în special). Izolarea digitală a Rusiei, dacă ar fi fezabilă, ar risca, de asemenea, să sporească controlul statului asupra datelor personale și a libertăților individuale, se tem unii experți și apărători ai drepturilor omului.

Din afara Rusiei, mai mulți furnizori de servicii de internet (cum ar fi LINX) și-au deconectat deja serviciile de la Rostelecom sau MegaFon. În schimb, „furnizorul american de cloud, Clouflare, a refuzat să lucreze în Federația Rusă, iar Departamentul de Stat a îndemnat să nu deconecteze Rusia de la internet”, scrie Kommersant. Pentru marii actori statali, și în special pentru serviciile de informații, posibilitatea de a obține informații rămâne preferabilă absenței datelor.

Deconectarea Rusiei ar putea avea consecințe serioase

Încă din martie, autoritățile ruse au luat măsuri pentru a proteja site-urile de stat: toate site-urile, inclusiv cele ale serviciilor publice, au primit ordin să treacă la nume de domenii rusești, să renunțe la găzduirea în străinătate și să își consolideze politica privind parolele. Însă, șase luni mai târziu, aceste constrângeri sunt în mare parte eludate, în special de site-urile regionale de stat care continuă să folosească coduri descărcate din străinătate.

Deconectarea segmentului rusesc de internet de pe World Wide Web ar avea consecințe asupra conectivității întregii rețele globale, spun experți, care subliniază, de exemplu, că „traficul din Kazahstan și din unele țări asiatice trece prin Federația Rusă”. Chiar dacă există modele închise de internet, în Iran sau în China, unii specialiști consideră puțin probabilă o „închidere” a Rusiei, înclinând mai degrabă spre o „întărire internă și restricții de acces”.