Rusia s-a apărat de sancțiuni pentru ca efectul acestora să se reflecte mai rapid în Occident. Cum va evolua situația

Chiar înainte de începutul anului 2022, tendința a fost către o creștere a acestor prețuri, reflectând redresarea economică. Iarna din emisfera nordică și creșterea economiilor, care se confirma, au motivat o creștere a cererii pentru aceste produse, care s-a reflectat în prețurile produselor. Redresarea economică era de așteptat să fie treptată. Creșterea ocupării forței de muncă ar duce la o îmbunătățire a situației companiilor și familiilor și la o creștere a veniturilor disponibile pentru consumul (și) de energie.

Dar creșterea cererii ar putea fi compensată de o anumită creștere a ofertei care rezultă din creșterea producției în unele țări. Astfel, estimările privind evoluția prețurilor pe care companiile și familiile le-ar plăti pentru energie au stârnit alarmă.

Tabloul s-a schimbat odată cu invadarea Ucrainei, care a modificat profund imaginea securității în Europa

Pentru a încuraja revenirea păcii, „Occidentul” a reacționat cu un program de sancțiuni la adresa Rusiei, cu un scop fundamental de descurajare, care afectează funcționarea circuitelor financiare și comerciale și îngreunează accesul companiilor și instituțiilor rusești la capital, tehnologie și provizii de care au nevoie pentru a-şi susține activitățile militare și de producţie.

Sfera de aplicare a sancțiunilor a fost extinsă succesiv, pe măsură ce guvernele occidentale și opinia publică au devenit conștiente că sancțiunile trebuie să aibă un scop mai punitiv.

Recunoașterea faptului că Rusia obține o parte foarte substanțială din încasările sale din livrările de petrol și gaze către Europa a adus problema energiei în discuție. Însă întrucât pentru Germania și pentru alte țări din centrul continentului reducerea dependenței de aceste livrări presupune identificarea altor piețe de aprovizionare și altor soluții energetice, ceea ce nu este simplu, abia cu cel de-al șaselea pachet sancțiunile au lovit mai puternic petrolul și produsele petroliere, deși cu unele precauții pentru a asigura o tranziție mai mult sau mai puțin organizată.

Occidentul ia măsuri pentru creșterea cantităților de petrol și gaze

De asemenea, Occidentul ia măsuri pentru creșterea cantităților de petrol și gaze disponibile pe piață (de exemplu prin eliberarea de rezerve strategice) și pentru creșterea altor surse de energie, inclusiv dincolo de universul surselor regenerabile (cum ar fi redeschiderea centralelor pe cărbune sau regândirea centralelor nucleare, provocând furia organizațiilor de mediu).

Rusia s-a apărat prin represalii pentru ca efectul sancțiunilor să se reflecte mai rapid în Occident. Sfera de aplicare a acestor măsuri a crescut, de asemenea, progresiv, ajungând deja la reducerea (sau chiar suspendarea) unor livrări de petrol și gaze către unele țări, și încercând să plaseze producția pe alte piețe, aplicând reduceri relevante, atrăgătoare pentru țările mai sărace.

Acest tablou complex și căruia nu i se întrezăreşte finalul, a generat previziuni care, presupunând că Rusia ar avea dificultăți în a-și vinde producția de petrol și gaze, indică o penurie pe piețele internaționale și o creștere rapidă și susținută a prețurilor produselor petroliere, provocând inflație și creşterea ratelor dobânzilor. De fapt, în prima jumătate a anului în curs, cotaţiile petrolului au atins valori de ordinul a 120 de dolari. Unii prevăd că această situație va mai continua o vreme, barilul ajungând la 380 sau 400 de dolari.

Prelungirea războiului va duce la recesiune

Dar se mai spune că prelungirea războiului, care afectează deja livrarea de produse alimentare la scară globală, va genera o recesiune, şomajul urmând să crească vertiginos, iar cererea urmând să scadă. Acest lucru va duce la o scădere rapidă a cotaţiilor petrolului, până la aproape 65 de dolari pe baril. Adică păreri pentru diverse gusturi și preferințe.

Cert este că, în ultimele săptămâni, cotaţiile au scăzut, reflectând o anumită stabilizare a relației dintre cerere și ofertă, probabil pentru că fluxurile obișnuite s-au schimbat, Rusia reușind să-și plaseze produsele pe alte piețe, iar Occidentul având succes în diversificarea surselor sale de aprovizionare.

Cum va evolua situația? Cum ar trebui guvernele să definească scenariile bugetare pentru perioadele următoare? În acest cadru, orice prognoză va avea la fel de multă valoare ca oricare alta. Și este important să nu uităm că este posibil ca măsura care se ia să se dovedească, în viitor, greșită, scrie Jornal Economico.