Una dintre cele mai mari recolte de cereale din istorie

În 2023, recolta de cereale a Rusiei a atins 142,6 milioane de tone, cu o scădere de 9,5% față de recordul din 2022, dar rămânând totuși a doua cea mai mare din istoria țării conform datelor oficiale publicate de Reuters.

Potrivit datelor de la Rosstat, recolta de grâu a înregistrat 92,77 milioane de tone, în scădere față de 104,23 milioane de tone înregistrate în 2022.

Ministrul Agriculturii din Rusia, Dmitri Patruşev, a afirmat într-un interviu pentru Komsomolskaya Pravda: „Vom avea a doua cea mai mare recoltă de cereale din istoria țării. Estimăm că recolta va depăși cel puțin 142 de milioane de tone. Acest lucru ne va permite să acoperim cererea internă și să exportăm cantități semnificative către partenerii noștri externi.”

În comparație, în 2022, recolta de cereale a atins un record istoric de 157,61 milioane de tone.

Patruşev a menționat că exporturile de cereale ale Rusiei în 2023 au fost afectate de lipsa navelor, iar sancțiunile occidentale au adus probleme suplimentare legate de serviciile de asigurări și plăți.

Deși China este cel mai mare producător mondial de grâu, Rusia rămâne cel mai mare exportator. În 2023, exporturile totale de produse agricole ale Rusiei au atins un nivel record de peste 45 de miliarde de dolari, conform declarațiilor lui Patruşev.

„Așteptăm să exportăm aproximativ 35 de milioane de tone de cereale în prima jumătate a acestui sezon și cel puțin alte 30 de milioane de tone în cea de-a doua jumătate, astfel că în total aproximativ 65 de milioane de tone vor fi livrate pe piață”, a estimat Patruşev.

Rusia țintește o recoltă de două milioane de tone de grâu

Referindu-se la recolta de cereale din 2023, Patruşev a subliniat creșterea semnificativă a interesului pentru grâul dur utilizat în producția de paste. „Până pe 10 decembrie, am exportat deja peste 900.000 de tone, o cantitate semnificativ mai mare decât în anii anteriori”, a menționat el. Pentru 2024, Ministerul rus al Agriculturii și-a propus să extindă suprafețele cultivate cu grâu dur pentru a ajunge la o recoltă de două milioane de tone, pentru a satisface cererea internă și a consolida potențialul de export.

Patruşev a adăugat că recolta de oleaginoase în 2023 se estimează la aproximativ 28 de milioane de tone. El a evidențiat în special recolta de soia boabe, care pentru prima dată a atins 6,7 milioane de tone. „Ne propunem să atingem 7-8 milioane de tone în următorii ani, ceea ce ne va permite să creștem exporturile”, a subliniat el.

De asemenea, Patruşev a menționat că recolta de cartofi a atins 8,6 milioane de tone, cea mai mare în ultimii 30 de ani. În plus, recolta de orez a fost de aproximativ 1,1 milioane de tone, în creștere cu aproximativ 20% față de anul anterior. „Consumul intern este de aproximativ 1,5 milioane de tone, deci există un potențial de creștere. Vom îmbunătăți terenurile nu doar în regiunea Krasnodar, ci și în alte regiuni, în special Astrahan”, a afirmat el. Patruşev a subliniat că orezul are un potențial mare de export în Asia de Sud-Est.