Discutând despre oportunitatea constituirii unei armate europene, liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a tras un puternic semnal de alarmă.

Potrivit acestuia, în momentul actual, resursele financiare nu sunt cheltuite în mod productiv pe Apărare. Chiar dacă statele europene cheltuie mai mulți bani pe armată decât rușii, Verhofstadt se declară neîncrezător în șansele europenilor de a face față rușilor, în cazul unei invazii.

Cea mai mare risipă de bani în UE este armata, felul în care o organizăm. Cheltuim jumătate din cât cheltuie americanii. Cheltuim de trei ori mai mult decât rușii în Europa, dar nu sunt convins că dacă rușii ar veni încoace am fi capabili să îi oprim. O armată europeană de 20.000 de oameni în 2024. Haideți să o facem”, a spus liberalul.

Dacă Manfred Weber, candidatul PPE șa șefia Comisiei Europene și-ar dori nu doar o armată europeană, ci și un FBI al UE, social-democratul Frans Timmermans și ecologisa Ska Keller și-au exprimat scepticismul vizavi de oportunitatea unei asemenea măsuri.