Autoritatea antimonopol din Rusia a lansat o investigaţie împotriva Microsoft, privind reducerea livrărilor de sisteme de operare Windows XP pe piaţa rusă, chiar dacă există cerere, pentru a introduce Windows Vista, transmite Reuters.

Potrivit agenţiei, Microsoft a încălcat legislaţia antimonopol prin reducerea livrărilor de Windows XP, atât a sistemelor vândute separat cât şi a celor preinstalate pe computere, dar şi prin politica de preţuri.

„Analiza pieţei a arătat că trecerea la sistemul Windows Vista are loc chiar dacă se menţine cererea pentru Windows XP”, a anunţat agenţia.

Autoritatea a adăugat că menţinerea cererii pentru Windows XP a fost confirmată atât de către retaileri cât şi de comenzile din partea instituţiilor guvernamentale.

Biroul din Moscova al Microsoft a precizat că nu a primit o notificare oficială din partea serviciului anti-monopol.

Cazul nu are asemănări cu investigaţiile antitrust în care a mai fost implicat grupul american, în SUA, în urmă cu zece ani, dar şi în Europa.

În 2004, Comisia Europeană a amendat Microsoft cu 500 de milioane de euro pentru comportament anticoncurenţial în domeniul aplicaţiilor media player şi al celor pentru servere.

Ulterior, CE a amendat Microsoft cu alte 900 de milioane de euro pentru că nu a respectat decizia Comisiei, dar grupul american a contestat penalizarea.

SURSA: Mediafax