Pe fondul tensiunilor internaţionale în creștere, în special în urma atitudinii Rusiei în Siria, canalul de televiziune Zvezda a Ministerului Apărării de la Moscova a anunțat săptămâna trecută: „Schizofrenicii din America îşi ascut armele nucleare pentru Moscova."

Timp de trei zile, exercițiul desfăşurat de Ministerul Apărării Civile, Situațiile de urgență și Eliminarea Consecințelor Dezastrelor Naturale EMERCOM va implica 200.000 de persoane din personalul de urgență și 40 de milioane de civili.

EMERCOM scrie pe site-ul său: "Exerciţiul va trece în revistă radiații, protejarea personalului şi populaţiei în cazul atacurilor chimice și biologice, în situații de urgență la facilități esențiale și potențial periculoase.

"Siguranța împotriva incendiilor, apărarea civilă și de protecție umană în instituțiile sociale și clădirile publice vor fi, de asemenea, verificate.”

"Unități de reacție rapidă vor măsura radiațiile, vor deplasa în zonele de urgenţă centre de monitorizare biologică și chimică și posturi de salubrizare, în timp ce rețelele de laboratoare de control vor fi puse in stand-by."

Relațiile dintre Rusia și Occident continuă să se deterioreze, Vladimir Putin suspendând un acord cu SUA în privinţa eliminării surplusului de plutoniu cu destinaţie militară, relatează BBC.

Potrivit unui pact din anul 2000, amgbele părţi s-au angajat să elimine fiecare câte 34 tone de plutoniu militar excedentar rămas din timpul Războiului Rece şi să-l recicleze sub formă de combustibil MOX pentru utilizare civilă.

În plus față de acest exercițiu național, EMERCOM și-a anunțat intenția de a construi instalații subterane sub Moscova pentru a proteja 100 la sută din populația capitalei de un atac nuclear.

Rusia îşi modernizează în prezent arsenalul său nuclear prin introducerea unei noi generatii de bombardiere nucleare cu rază lungă, rachete balistice montate pe camion și submarine cu arme nucleare, sea rată într-un material apărut în revista Time.

În ciuda acordurilor bilaterale de reducere a stocurilor de arme nucleare, Kremlinul caută să îşi sporească, potrivit relatărilor, capacitățile sale nucleare, pentru a compensa puterea de foc superioară a SUA.

 

Citeşte articolul original pe site-ul The Independent