Rusia pregătește acte agresive importante împotriva Ucrainei! Avertismentul venit din SUA

Secretarul de Stat american Antony Blinken a spus la finalul unei reuniuni NATO la Riga că autoritățile din SUA sunt „profund” îngrijorate de „probe care arată că Rusia şi-a făcut planuri ale unor acţiuni agresive”, conform afp.com

„Suntem profund îngrjoraţi de probe care arată că Rusia şi-a făcut planuri ale unor acţiuni agresive semnificative împotriva Ucrainei, planuri care includ eforturi în vederea unei destabilizări a Ucrainei din interior, dar şi operaţiuni militare la scară mare”, a susținut secretarul de Stat american Antony Blinken.

Antony Blinken acuză Moscova de faptul că comasează zeci de mii de militari în cadrul unor forţe de luptă suplimentare

De asemenea, acesta acuză Moscova de faptul că comasează „zeci de mii (n.r. de militari) în cadrul unor forţe de luptă suplimentare” în apropierea frontierei cu Ucraina.

„Noi nu ştim dacă preşedintele (rus Vladimir) Putin a luat decizia cu privire la invazie. Ştim că el este pe cale să înfiinţeze capacitatea de face acest lucru rapid, dacă o decide”, acuză Blinken.

Şeful diplomaţiei americane insistă asupra faptului că ”diplomaţia este singurul mod responsabil de soluţionare a acestei crize potenţiale”, în perspectiva unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov, joi, în Suedia.

Totodată, Blinken avertizează însă că orice agresiune a Moscovei va avea ”consecinţe profunde şi de durată”.

„Noi am spus clar Kremlinului că vom riposta, mai ales printr-o serie de măsuri economice cu impact mare, pe care ne-am abţinut să le folosim în trecut”, a spus Antony Blinken.

Şeful diplomaţiei americane subliniază totodată că aliaţii din NATO „veghează ca Ucraina să aibă mijloace de a se apăra”. Alianţa Nord-Atlantică „va examina ce trebuie să facă în cazul unei noi agresuni ruse, pentru a-şi consolida apărarea”, în cadrul unei consolidări a forţelor pe flancul de est al NATO.

Moscova, care a anexat Peninsula ucraineanăCrimeea în 2014 şi care este acuzată de susţinerea separatiştilor proruşi care luptă împotriva Kievului în Donbas, neagă ferm că pregăteşte un atac şi acuză NATO de o alimentare a tensiunilor. Amintim că Moscova a acuzat miercuri Ucraina de faptul că ar comasa zeci de mii de militari în estul ţării, în contextul unor temeri tot mai mari faţă de o escaladare în regiune. În aceeași zi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat la negocieri directe cu Moscova.