Ungaria nu este interesată de dezvoltarea unui nou Război Rece şi nici de crearea unei psihoze din cauza unui asemenea război, problemele trebuie rezolvate pe calea dialogului între Est şi Vest, a declarat marţi, la Riga, ministrul ungar de Externe, potrivit agenţiei de presă MTI.

“Pentru această regiune este întotdeauna bine dacă între Est şi Vest are loc un dialog raţional şi respectuos”

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó, care participă la reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, a subliniat: “Ungaria, ca țară central-europeană, a înțeles clar lecția istoriei”, potrivit căreia “pentru această regiune este întotdeauna bine dacă între Est şi Vest are loc un dialog raţional şi respectuos. În lipsa acestuia, conflicetele generează în totdeauna situaţii periculoase pentru Europa Centrală.

De aceea, Guvernul ungar susţine toate iniţiativele în cadrul NATO şi UE, iniţiative ale căror scop este deschiderea unor noi canale de comunicare între Est şi Vest. Ungaria nu este interesată de dezvoltarea unui Război Rece sau de crearea unei psihoze cauzate de un asemenea război”.

Şeful diplomaţiei ungare a mai precizat: “Problemele trebuie rezolvate pe calea dialogului, prin canalele diplomatice. (…) În această regiune Rusia trebuie tratată ca o realitate şi trebuie să se înţeleagă că în Europa, mai cu seamă în centrul acesteia, în anumite chestiuni trebuie să existe o cooperare cu Moscova”.

Ungaria manifestă înţelegere pentru ţările care consideră Rusia drept o ameninţare

În acest sens, ministrul de Externe a amintit de aprovizionarea cu energie, domeniu în care lipsa de cooperare ar duce la o situație extrem de dificilă.

“Ştim că nu pot fi încălzite casele, apartamentele cu declaraţii politice, ci, deocamdată, cu gazele naturale”, a afirmat Péter Szijjártó.

În încheiere, oficialul a precizat: Ungaria manifestă înţelegere şi pentru acele ţări “care din cauza istoriei sau aşezării lor geografice consideră Rusia drept o ameninţare”. Dat fiind faptul că Ungaria îi consideră aliați și acționează în consecință, armata ungară a participat până acum de două ori la controlul spațiului aerian al statelor baltice, acţiune care va avea loc din nou în perioada septembrie-decembrie anul viitor.

Atunci vor participa aproximativ 100 de militari ungari şi patru avioane de luptă la asigurarea securităţii spaţiului aerian al regiunii, a conchis Péter Szijjártó.