Testarea în masă a primului vaccin potențial COVID-19 din Rusia va implica peste 40.000 de oameni și va fi supravegheată de un organism de cercetare străin. Măsura este necesară pentru a obține aprobarea de reglementare internă, iar testarea va începe săptămâna viitoare, au declarat joi susținătorii proiectului, după cum transmite Reuters.

Acestea sunt și primele detalii cu privire la forma și dimensiunea studiului pentru această fază de testare târzie a vaccinului. Dezvoltatorii săi urmăresc astfel să diminueze îngrijorarea unora dintre oamenii de știință cu privire la lipsa datelor furnizate de Rusia despre acest vaccin.

Vaccinul, numit „Sputnik V”, ca omagiu adus primului satelit din lume lansat de Uniunea Sovietică, a fost salutat și catalogat ca fiind sigur și eficient de autoritățile și oamenii de știință ruși după doar două luni de testări la scară mică pe oameni, rezultate care nu au fost făcute publice încă.

Experții occidentali sunt sceptici

Aceștia avertizează în legătură cu utilizarea sa până când toate testările și măsurile de reglementare aprobate internațional sunt făcute și se dovedesc a fi un succes.

„O serie de țări derulează un adevărat război de informații împotriva vaccinului rusesc”, a declarat Kirill Dmitriev, șeful Fondului rusesc de investiții (RDIF) care susține vaccinul.

El a precizat că datele despre vaccin vor fi publicate într-un jurnal academic la sfârșitul acestei luni.

Până acum Rusia a primit cereri de până la un miliard de doze de vaccin din întreaga lume și are capacitatea de a produce 500 de milioane de doze pe an prin parteneriate de fabricație, a mai spus el.

Sputnik V a primit deja aprobarea autorităților de reglementare interne, ceea ce l-a determinat pe președintele Vladimir Putin, dar și pe alți oficiali să numească Rusia prima țară care autorizează un vaccin COVID-19.

Înregistrarea acestuia a avut loc, însă, înainte de începerea procesului de testare la scară largă, cunoscut în mod obișnuit ca un proces de fază III și considerat de mulți drept un precursor necesar înregistrării. Cel puțin alte patru potențiale vaccinuri COVID-19 sunt în prezent în stadiile de faza III la nivel global, conform înregistrărilor OMS.