Medicul Alexandru Rafila a vorbit, marți seară, la România TV, despre noul vaccin rusesc împotriva COVID-19. Profesorul spune că ar putea fi bun, cu toate că studiile clinice nu au fost încă realizate.  Reprezentantul OMS susţine că un astfel de studiu, cel pe oameni, poate dura de la câteva luni la câţiva ani.

Anunțul lui Rafila privind vaccinul rusesc

„Problema legată de un vaccin are două compenente: siguranţa şi eficacitatea. Sperăm să obţină un răspuns durabil ca să fie autorizat. Un vaccin trebuie să treacă prin mai multe studii clinice, cele de fază trei sunt cele mai importante, se fac la om şi 30.000 de subiecţi. Rezerva legată de vaccinul din Rusia este datorată faptului că studiile de fază trei nu a fost făcute şi poate că o să fie practic odată cu începerea administrării acestui vaccin deja autorizat în Rusia. Reticienţa este datorată faptului că nu s-au încheiat toate fazele pentru un vaccin ca să poată fi autorizat” , a explicatAlexandru Rafila la România TV.

„În România nu putem utiliza decât produse autorizate sau din Statele Unite unde e o agenție foarte puternică care acorda posibilitatea de a produce și utiliza un produs dacă indeplinesti conditiile de eficacitate și siguranță. Un studiu de fază trei durează câteva luni, în mod normal ar dura câţiva ani.  Aceste câteva luni nu au fost alocate vaccinului din Rusia, nu spun că nu este bun, poate fi chiar foarte bun” , a precizat Alexandru Rafila.

Rusia a înregistrat oficial un vaccin împotriva coronavirusului dezvoltat de Institutul Gameleya din Moscova, a declarat liderul Rusiei, Vladimir Putin. Ministerul rus al Sănătăţii a anunţat că au fost produse primele doze din vaccinul pentru coronavirus înregistrat în Rusia, transmite agenția Interfax, citată de Reuters.

Primul lot al vaccinului Sputnik V, realizat de Rusia, a depăşit 15.000 de doze, conform serviciului de presă al companiei farmaceutice Binnopharm, citat de EFE. Săptămâna trecută a fost anunţată intrarea în producţie a vaccinului iar ulterior a fost anunţaţ că primul lot industrial este de 15.500 de doze, potrivit agenţiei TASS.