Potrivit unui interviu acordat de ministrul Kikilias televiziunii Skai, la sfârşitul lunii decembrie Grecia va primi primul dintre cele şapte loturi de vaccinuri, iar următoarele sunt aşteptate între ianuarie şi iunie anul viitor, dacă potenţialul vaccin AZD1222 va trece de faza a patra a testelor clinice.

Ultima fază ar putea avea loc în luna noiembrie

Ministrul grec a dat asigurări că se aşteaptă ca ultima fază să fie încheiată în noiembrie.

„Vom începe cu 700.000 de doze în decembrie, care vor fi o doză simplă sau dublă, iar totalul se va ridica la 3 milioane de doze”, a ținut ministrul să sublinieze.

Au fost impuse anumite măsuri de protecție

Anunţul intervine după ce luni în Atena restaurantele şi barurile au fost închise între orele 24:00 şi 07:00 dimineaţa, o măsură care a fost luată anterior şi de alte zone turistice ale ţării, deşi capitala este oraşul care conduce lista noilor cazuri de coronavirus de la reizbucnirea focarelor în vară.

De asemenea, în cursul acestei săptămâni zonele cele mai afectate vor impune o limită de 50 de persoane pentru orice eveniment public şi social, cu excepţia restaurantelor, teatrelor şi cinematografelor.

În insulele Paros şi Antiparos au fost suspendate toate evenimentele şi au fost interzise reuniunile de peste 9 persoane.

Masca de protecție a devenit obligatorie atât pentru angajați cât și pentru clienți

O altă măsură reînnoită este obligaţia de a purta mască în serviciile publice atât pentru angajaţi cât şi pentru clienţi şi reintroducerea turelor prin rotaţie pentru a decongestiona transportul public.

Funcţionarii care fac parte din grupurile de risc vor putea lucra de la distanţă până la 31 august.

Situația coronavirus la nivelul Greciei

Potrivit ultimelor date, Grecia a înregistrat de la începerea pandemiei 7.222 cazuri de COVID-19 – dintre care peste 23 % sunt legate de călătoriile în străinătate – şi 230 de decese provocate de noul coronavirus