Rusia, atacuri informatice asupra României! Ce soluţii au autorităţile?

Rusia, atacuri informatice asupra României! Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, generalul Ionel-Sorin Bălan, spune că instituția pe care o conduce este pregătită să contracareze posibile atacuri informatice din partea Federației Ruse în timpul alegerilor din 2024.

Generalul a mai spus că principalul plan constă în utilizarea tehnologiilor deja testate și securizate pentru a asigura protecția sistemelor informatice.

Generalul Ionel-Sorin Bălan a declarat în cadrul conferinței de presă a ANAF de sâmbătă, 30 decembrie, că instituția este pregătită pentru alegerile din 2024 la nivelul:

  • soluțiilor informatice
  • soluțiilor de apărare cibernetică
  • dar și în ceea ce privește pregătirea resurselor și a sistemelor informatice.

El a subliniat că vor fi utilizate soluții testate anterior și că, înainte de punerea în producție, se vor efectua teste de securitate și teste de performanță pentru a asigura condiții optime pentru acele sisteme.

„Suntem pregătiți atât la nivelul soluțiilor informatice, soluții de apărare cibernetică și, de asemenea, asigurăm toată atenția pregătirii din timp a tuturor resurselor și sistemelor informatice pe care le vom utiliza în acea perioadă. Sunt soluții pe care noi le-am testat, le-am mai folosit, probabil că o să suporte și niște upgrade-uri minime.

Oricum nu putem în producție nimic decât dacă în prealabil realizăm teste de securitate și teste de performanță care să arate condiții foarte bune pentru respectivul sistem”, a declarat generalul Ionel-Sorin Bălan.

vot
SURSA FOTO: Dreamstime

STS are un rol important în alegeri

În vederea unei bune organizări și desfășurări a alegerilor, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) furnizează diverse operațiuni și echipamente esențiale, inclusiv:

  • Platforme informatice dezvoltate conform cerințelor operaționale stabilite de Autoritatea Electorală Permanentă, inclusiv Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), integrată în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), precum și Aplicația de centralizare a proceselor verbale, în cadrul Sistemului informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV)
  • Echipamente informatice și de comunicații destinate implementării și funcționării sistemelor informatice, inclusiv furnizarea asistenței tehnice necesare

De asemenea, este vorba și despre terminalele informatice pentru secțiile de votare din țară și străinătate. Aceste terminale vor:

  • asigura funcționarea SIMPV
  • înregistra video-audio operațiunile efectuate de membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor
  • fotografia procesele verbale privind consemnarea rezultatelor votării și transmiterea acestora în SICPV
  • asigura serviciile de telefonie speciale