Rusia îşi va reface armata peste câţiva ani şi ar putea ataca NATO

A pus deja ochii Rusia pe un stat membru NATO şi ia în calcul un atac, după invazia declanşată în Ucraina? Germania pare să creadă că este o reală posibilitate.

Avertismentul a venit din partea şefului de Stat Major al Armatei germane. Aşadar, generalul-locotenent Carsten Breuer, şeful de Stat Major al Bundeswehr, consideră că Vladimir Putin ar putea ataca din nou un alt stat european peste 5 până la 8 ani.

Acest interval de timp ar fi necesar pentru a-şi reface armata, serios afectate de luptele din Ucraina. Carsten Breuer subliniază că vorbeşte despre o posibilitate, nu despre o certitudine. Însă, dacă ar alege asta, Vladimir Putin ar avea capacitatea militară necesară în 2029-2032.

„Până atunci, pe baza analizei noastre, Rusia își va fi reconstituit propriile forțe într-o măsură în care ar putea fi posibil un atac împotriva teritoriului NATO.

Nu spun că asta va avea loc, dar că ar putea fi posibil”, a afirmat Carsten Breuer.

Înaltul oficial militar german a făcut aceste declaraţii în Polonia, în timpul unei discuţii cu jurnaliştii.

În ultima perioadă, Vladimir Putin a susţinut în mod repetat că Rusia nu are de gând să atace vreun stat membru NATO. Totuşi, orice avion F-16 furnizat Ucrainei de către aliaţii din NATO va fi o ţintă legitimă pentru Rusia, au transmis ruşii.

Reamintim că Federaţia Rusă are graniţă comună cu şase ţări membre NATO: Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

NATO, Rusia, razboi
NATO este îngrijorată de planurile agresive ale lui Vladimir Putin / SURSA FOTO: Dreamstime

Ruşii produc tehnică militară din abundenţă, însă nu o folosesc pe toată

Carsten Breuer a mai precizat că Rusia produce pe bandă rulantă tehnică militară, însă nu o aruncă deocamdată pe toată pe frontul din Ucraina. Asta ar putea fi un semn că Vladimir Putin se gândeşte şi la ce va urma.

„Vedem că Rusia produce o mulțime de materiale de război și nu plasează tot acest material în prima linie în Ucraina… deci în 2029 trebuie să fim pregătiți.

Estimăm o amenințare peste cinci până la opt ani”, a mai indicat şeful de Stat Major al Armatei Germane.

Nu este pentru prima oară când Carsten Breuer vorbeşte despre ameninţarea viitoare a Rusiei. În luna martie a acestui an, el cerea consolidarea urgentă a capacităților de apărare antirachetă ale Germaniei, în fața posibilelor amenințări din partea Rusiei.

„Avem cinci până la opt ani. Trebuie să instalăm un sistem de apărare antirachetă în această perioadă. Nu există alternativă. (…)

Credem că Rusia va putea duce un război împotriva statelor NATO în următorii cinci până la opt ani.

Până atunci, noi în Germania trebuie să fim, de asemenea, în măsură să evităm un astfel de atac”, spunea el pe 22 martie.

Cât despre atacul Rusiei, acesta ar putea lua diferite forme, a subliniat înaltul oficial militar german: „Într-un întreg spectru – de la atacuri cibernetice la drone şi rachete.”