Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat anterior dejucarea unor atentate teroriste în Crimeea, care ar fi fost plănuite de Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei. Doi militari ruşi şi-ar fi pierdut viaţa în timpul reţinerii unui grup de diversionişti, potrivit FSB. Rusia nu va lăsa fără răspuns moartea celor doi reprezentanţi ai forţelor de securitate, a avertizat preşedintele Vladimir Putin. 

Potrivit Izvestia, Moscova ar putea să-şi închidă ambasada la Kiev şi să-şi retragă toţi diplomaţii din Ucraina. "Una dintre variantele dure de răspuns ar putea fi ruperea relaţiilor diplomatice. Moscova examinează această posibilitate. Totuşi, ultimul cuvânt îi revine şefului statului, care va lua o decizie pe baza datelor colectate"- a declarat interlocutorul Izvestia. 

"În ceea ce priveşte ruperea relaţiilor diplomatice, aceasta este o prerogativă a şefului statului, dar Moscova trebuie să-şi reconsidere relaţiile cu Kievul ţinând cont de ultimele evoluţii", a declarat şi Vladimir Djabarov, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus). 

Autorităţile ucrainene nu au aprobat deocamdată candidatura noului ambasador al Rusiei la Kiev, interesele Moscovei fiind reprezentate la ora actuală de însărcinatul cu afaceri Serghei Toporov. Rusia a solicitat în prealabil Ucrainei aprobare pentru numirea lui Mihail Babici, care trebuia să-l înlocuiască pe ambasadorul demis Mihail Zurabov. 

Ca răspuns, ministrul adjunct de externe ucrainean, Elena Zerkal, a declarat că această problemă nu se află pe agenda Kievului. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că Moscova insistă asupra candidaturii lui Babici la postul de ambasador al Rusiei în Ucraina, dar dacă Kievul este pregătit să reducă nivelul relaţiilor diplomatice, atunci această opţiune îi revine. 

Autorităţile ruse au orchestrat întregul presupus incident cu diversionişti ucraineni în Crimeea pentru a expune Ucraina în faţa Occidentului ca parte vinovată pentru nerespectarea acordurilor de la Minsk şi pentru a declara implicarea Kievului în acţiuni teroriste, a opinat joi cunoscutul politolog rus Stanislav Belkovski, într-o emisiune la postul de radio Eho Moskvî. 

Potrivit lui, Putin a decis să arate astfel că linia de apărare a Ucrainei, pe care Occidentul a ales-o în primăvara anului 2014, ca răspuns la anexarea Crimeii de către Rusia, iar apoi la conflictul din Donbas, este lipsită de fundament. 

Pentru Putin este important să arate că aşa-zisul "format Normandia" de negocieri – Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania – şi acordurile propriu-zise de la Minsk au fost o cacealma de la bun început, a subliniat Belkovski, citat vineri de portalul ucrainean Obozrevatel. 

"În vina Ucrainei ar cădea totul – deoarece ea este incapabilă să negocieze şi este disfuncţională ca ţară – pentru că, chiar dacă (preşedintele Petro) Poroşenko nu a dat ordin cu privire la actele de sabotaj în Crimeea, se poate presupune că nici nu a putut controla grupurile de interese care s-ar fi decis să le comită", a mai spus reputatul expert rus, autor al unei biografii controversate a preşedintelui rus Vladimir Putin. AGERPRES