Mai mult, generalul în rezervă a spus că forţele ruse din Transnistria reprezintă singura garanţie a păcii în regiune, acuzând astfel România şi NATO de „planuri agresive”, conform informațiilor transmise de agenţia de presă EurAsia Daily și preluate de deschide.md

„România, ţară membră a NATO, nici măcar nu încearcă să ascundă asta. O altă parte interesată de un astfel de proces este Ucraina. Din 2014, ea discută intens diferite variante vizând o blocadă militară a forţelor de pace ruse. Preşedintele prooccidental al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a anunţat public un astfel de plan, a dobândit noi atuuri după obţinerea unei majorităţi proromâne în parlament”, a declarat generalul (r.) Viktor Bondarev.

Maia Sandu s-a pronunţat pentru rezolvarea paşnică a diferendului transnistrean

Potrivit sursei menționate, Maia Sandu s-a pronunţat pentru rezolvarea paşnică a diferendului transnistrean, prin respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în condiţiile unui stat funcţional. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat la 23 iunie postului de radio Europa Liberă.

Totuși, Maia Sandu a declarat într-un interviu acordat ziarului rus Kommersant la 16 iunie că, în cazul unei eventuale întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, intenţionează să abordeze problema retragerii trupelor ruse din Transnistria, evacuarea muniţiilor din stânga Nistrului şi înlocuirea contingentului rusesc de menţinere a păcii cu o misiune civilă OSCE, potrivit sursei menționate.

„Fără un sprijin direct din partea militarilor NATO, nici România şi nici Ucraina nu vor risca să blocheze armata rusă. NATO se pare că, luând în calcul o posibilă acutizare, lucrează la un astfel de plan cu toată seriozitatea.

O blocare militară a trupelor ruse de menţinere a păcii din Transnistria va reprezenta un act de agresiune directă. În acest caz. Rusia va proceda la o lovitură de deblocare. O forţă de asalt din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră este pregătită să fie desantată la Odesa. Acesta este nu doar un culoar spre Transnistria, ci va marca şi perspective clare în problema Donbasului”, a spus generalul (r.) rus.