Rusia a făcut un pas decisiv înaintea reuniunii Dialogului de Stabilitate Strategică SUA-Rusia care va avea loc la Geneva, la 28 iulie. Țara condusă de Vladmir Putin a trimis Statelor Unite, sub formă scrisă, propunerile sale de lucru în domeniul stabilității strategice. Anunțul a fost făcut de viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, citat de agenția TASS.

”Am trimis deja pe hârtie (propunerile noastre). În procesul de pregătire a întâlnirii de la Geneva, am exprimat o serie de considerente, inclusiv despre cum trebuie să fie agenda de lucru pentru ceea ce avem de făcut”, a arătat oficialul rus.

Potrivit lui Riabkov, abordările Moscovei și ale Washingtonului coincid nu în toate privințele.

”Dar tocmai de aceea se și desfășoară întâlnirea, pentru a lansa procesul și pentru a analiza în profunzime unde avem divergențe, pentru a încerca să identificăm direcțiile unde putem lucra împreună, unde există o oarecare perspectivă”, a menționat viceministrul.

Rusia vrea să înțeleagă intențiile SUA

Riabkov a arătat că la consultările cu SUA privind stabilitatea strategică, de la Geneva, partea rusă vrea să înțeleagă cât de serioasă este intenția Washingtonului de a stabili un dialog.

”Este prima întâlnire de setare, în cadrul căreia noi trebuie să înțelegem cât de serioasă este intenția colegului din SUA în planul stabilirii unui dialog concentrat și energic privind stabilitatea strategică, așa cum au convenit președinții”, a spus el. ”Ceea ce am auzit până astăzi a fost, în principiu, analizat de noi cu toată atenția, dar nu tragem concluzii și nu oferim răspunsuri fără echivoc la întrebarea pe care tocmai am spus-o. Adică poate fi orice. Desigur, nu mă aștept să ne despărțim după această întâlnire. Cred că va exista o oarecare continuare. Dar în ce măsură preconizatul eveniment va permite să avansăm, este o mare întrebare. În momentul de față, nu aș ridica ștacheta așteptărilor”, a comentat el.

Cine va participa la marea reuniune

Prim adjunctul Secretarului de Stat al SUA, Wendy Sherman, va conduce delegația Statelor Unite la nouă rundă a dialogului ruso-american privind stabilitatea strategică, ale cărei lucrări se vor desfășura la 28 iulie, la Geneva. MAE rus a anunțat, la rândul său, că delegația rusă va fi condusă de viceministrul Serghei Riabkov. Din delegația americană va face parte, de asemenea, adjunctul Secretarului de Stat pentru controlul armelor și securitate internațională, Bonnie Jenkins.

”Scopul (acestei întâlniri) este de a încerca să așezăm baza pentru viitoarele măsuri de control al armelor și reducerea riscurilor”, a adăugat Departamentul de Stat.