Rusia trimite o undă de șoc la nivel mondial! Va întrerupe livrările de petrol. Vestea momentului de la Kremlin

Rusia nu va furniza petrol țărilor care decid să impună un plafon de preț pentru petrolul său, a declarat vineri guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, în cadrul unui briefing.

Nabiullina a adăugat că propunerea națiunilor G7, care urmărește să priveze Rusia de veniturile din energie în încercarea de a limita opțiunile Moscovei de a-și finanța campania militară din Ucraina, va stimula, de asemenea, creșterea prețurilor globale la petrol.

„Din câte am înțeles, nu vom furniza petrol acelor țări care ar impune o astfel de limită, iar petrolul nostru, produsele petroliere vor fi redirecționate către țările care sunt pregătite să coopereze cu noi”, a declarat Nabiullina.

Schema de plafonare a fost propusă în cursul lunii iunie

Schema de plafonare, care a fost propusă pentru prima dată luna trecută de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, ar putea fi stabilită la jumătate din prețul de achiziție din Rusia, însă forma acordului final și nivelul prețului nu au fost încă anunțate.

Prețul petrolului a crescut ușor vineri, în schimburi agitate, după ce Rusia a declarat că nu va furniza țiței țărilor care decid să impună un plafon de preț pentru petrolul său.

Cotațiile futures ale petrolului Brent au crescut cu 87 de cenți, sau 0,8%, la 104,75 dolari pe baril la ora 10:54 a.m. ET (1454 GMT), în timp ce petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 73 de cenți, sau 0,7%, la 97,03 dolari pe baril.

Țițeiul va fi redirecționat către țările care vro să coopereze

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că țițeiul și produsele petroliere vor fi redirecționate către țările care sunt pregătite să „coopereze” cu țara, adăugând că o plafonare ar stimula creșterea prețurilor globale ale petrolului.

„Crește percepția că SUA și UE vor implementa plafoane de preț pentru petrolul rusesc până la sfârșitul anului”, a declarat Dennis Kissler, vicepreședinte senior de tranzacționare la BOK Financial.

„Istoria trecută arată că plafonarea prețurilor la produsele de bază impusă de guvern este de obicei de scurtă durată și poate duce la prețuri exagerate la scurt timp după aceea”, a adăugat el.

WTI era pe cale să închidă în scădere pentru a treia săptămână consecutivă, fiind lovit în ultimele două ședințe după ce datele au arătat că cererea de benzină din SUA a scăzut cu aproape 8% față de anul trecut, în plin sezon estival de vârf, afectat de prețurile record la pompă.

Cererea puternică din Asia a susținut indicele Brent

În schimb, semnele unei cereri puternice în Asia au susținut indicele de referință Brent, punându-l pe drumul spre prima sa creștere săptămânală din ultimele șase săptămâni.

În India, cererea de benzină și de combustibili distilați a crescut până la niveluri record în iunie, în pofida prețurilor mai mari, consumul total de produse rafinate fiind cu 18% mai mare decât în urmă cu un an, iar rafinăriile indiene funcționând aproape de cele mai aglomerate niveluri din istorie, au declarat analiștii RBC.

Cu toate acestea, prețurile au fost reținute de perspectivele de slăbire a cererii globale și de reluarea unei anumite producții de țiței libiene.

Economia mondială pare din ce în ce mai probabil să se îndrepte spre o încetinire serioasă, chiar în momentul în care băncile centrale renunță agresiv la politica monetară extrem de relaxată adoptată în timpul pandemiei pentru a susține creșterea, potrivit datelor prezentate vineri.

„Lucrurile sunt încă negative pe plan economic, dar ne aflăm în continuare într-un deficit structural pentru petrolul prompt și asta înseamnă că cumpărătorii fizici vor fi acolo pentru a susține scăderile, știind incertitudinea a ceea ce ne așteaptă pe plan geopolitic”, a declarat Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management.

Se anticipează o încetinire a ciclului economic

Mișcările recente ale cotațiilor futures ale țițeiului și ale ratelor dobânzilor anticipează o încetinire a ciclului economic care va determina o scădere a consumului de petrol înainte de sfârșitul anului și în primele trei luni ale anului 2023.

Investitorii au urmărit, de asemenea, decizia Rezervei Federale americane privind ratele dobânzilor de săptămâna viitoare. Oficialii Fed au indicat că banca centrală va majora probabil ratele cu 75 de puncte de bază la ședința din 26-27 iulie.

De asemenea, China va face eforturi mari pentru a-și consolida redresarea economică, în special în al treilea trimestru, potrivit presei de stat.

Cu toate acestea, temerile legate de aprovizionare s-au atenuat ușor după ce Libia a reluat producția la mai multe câmpuri petroliere la începutul acestei săptămâni, iar piețele se uitau, de asemenea, la estimările preliminare privind producția OPEC pentru a se orienta săptămâna viitoare, scrie Financial Post.