Rusia poate „oferi trecerea în siguranţă” a transporturilor de cereale din Ucraina prin porturile ţării la Marea Neagră, dar „nu este responsabilă” să stabilească coridoarele, a declarat, miercuri, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, relatează Reuters.

„Nu suntem responsabili de stabilirea unor coridoare sigure. Am spus că putem oferi o trecere în siguranță dacă aceste coridoare sunt stabilite”, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia.

El a îndemnat Ucraina să le stabilească, singurele opțiuni fiind „deminarea” teritoriului, care a fost „minat de ucraineni”, sau construirea unui pasaj care să „ocolească” minele, a afirmat Nebenzia.

Exportatorii de cereale din Ucraina, o nouă rută de export prin Marea Baltică

În acest context, transportatorii ucraineni de cereale au găsit o nouă rută de export – prin Marea Baltică – pentru a-și trimite recoltele în străinătate, transmite Bloomberg.

Țara a căutat rute alternative pentru recoltele sale, în contextul războiului cu Rusia care a blocat transporturile vitale din porturile de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creșterea prețurilor mondiale la alimente și a sporit îngrijorările legate de o posibilă criză alimentară. În schimb, producătorii au recurs la alternative, transportând cereale pe calea ferată, pe șosea și pe râu către vecinii din Uniunea Europeană.

O primă încărcătură de porumb ucrainean trimisă prin România către Spania – un cumpărător important – a fost înregistrată în aprilie, iar Spania a primit acum prima încărcătură din Polonia, potrivit lui Ramon Castro, un purtător de cuvânt al autorităților spaniole. Nava Alppila a sosit acolo luni, transportând 18.000 de tone de porumb care au fost transportate de camioane din Ucraina, a spus el.

Noua rută de transport ar putea contribui la reducerea întârzierilor masive privind livrările de cereale din Ucraina și la creșterea aprovizionării cu furaje pentru crescătorii de animale din Uniunea Europeană, care se confruntă cu o creștere a costurilor. Cu toate acestea, vânzările Ucrainei rămân cu mult sub ritmul lor normal și se așteaptă ca țara să nu mai aibă spațiu pentru a stoca recoltele viitoare, dacă nu se construiesc instalații temporare.

SUA vor construi silozuri la granița cu Ucraina pentru a exporta cereale

De asemenea, președintele american Joe Biden va colabora cu guvernele europene pentru a evita criza alimentară globală și a contribui la scăderea prețurilor la alimente.

Astfel, vor fi construite silozuri temporare de-a lungul graniței cu Ucraina, inclusiv în Polonia, în încercarea de a ajuta la exportul mai multor cereale din această țară și de a evita o criză alimentară globală, a anunțat Joe Biden, potrivit The Guardian.

Președintele american a declarat marți, la o convenție sindicală din Philadelphia, că lucrează cu guvernele europene la acest plan „pentru a ajuta la scăderea prețurilor la alimente”.

Se estimează că 20 de milioane de tone de cereale au fost blocate în Ucraina – al cincilea exportator mondial de grâu – de la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie, ceea ce a dus la temeri legate de foamete în unele țări.