Acordurile semnate de Ucraina şi Rusia, un pas esenţial pentru depăşirea insecurităţii alimentare mondiale

Mai precis, UE a salutat acordurile privind exporturile de cereale semnate de Ucraina şi Rusia prin intermediul Turciei şi Naţiunilor Unite.

De asemenea, autoritățile europene au cerut Moscovei să le implementeze imediat, pentru a permite depăşirea problemelor alimentare internaţionale.

„Acordurile semnate de Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU sunt un pas esenţial în sensul depăşirii insecurităţii alimentare mondiale cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Uniunea Europeană menţine angajamentul de a ajuta Ucraina să furnizeze rapid cereale pe pieţele globale”, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

La rândul său, Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS) a subliniat că succesul acţiunilor va depinde de implementarea rapidă a acordurilor.

„Succesul acţiunilor va depinde de implementarea rapidă şi cu bună credinţă a acordurilor semnate astăzi”, a reacționat Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS).

Rusia și Ucraina au bătut palma

Amintim că Serghei Şoigu a călătorit vineri în Turcia pentru a participa la semnarea acordului privind facilitarea exportului de cereale din Ucraina. Vestea a fost anunțată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţa de presă avută vineri, potrivit CNN.

„Da, putem confirma că ministrul Apărării, Şoigu, a plecat în Turcia. Putem confirma că se pregăteşte un acord care să fie semnat astăzi ”, a spus Peskov.

Mai mult, acesta a fost întrebat despre importanţa încheierii acestui acord cu Ucraina pentru Rusia. Drept răspuns, Peskov s-a referit la declaraţia anterioară a preşedintelui Vladimir Putin despre criza alimentară.

„Preşedintele Putin a spus că, în contextul crizei alimentare care se profilează, este foarte important să se deblocheze rutele de aprovizionare către pieţele mondiale – îngrăşăminte, alimente şi cereale”, a declarat Peskov.

Totuși, oficialul de la Kremlin spune că este vorba despre o „cantitate relativ mică” de cereale ucrainene.

„Cu toate acestea, este foarte important ca acest cereale să ajungă pe pieţele mondiale, iar restricţiile indirecte care se aplică mărfurilor noastre permit pieţei să primească volume suplimentare de îngrăşăminte, cereale etc.”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Delegaţiile ruso-ucrainene, mediate de Turcia şi ONU, au fost aşteptate vineri, 22 iulie, să semneze acordul privind exporturile de cereale din țara afectată de război. Din partea ucraineană, ministrul Infrastructurii Oleksandr Kubrakov a fost prezent la semnarea de la Istanbul.