În jurul orei 9,00 GMT, moneda europeană a urcat până la nivelul record de 54,00 ruble, după ce vineri a depăşit pentru prima dată pragul de 53 de ruble. La aceeaşi oră dolarul american a urcat până la valoarea de 42,45 ruble.

Rubla s-a depreciat cu peste 20% în acest an pe fondul scăderii preţului petrolului dar şi al aversiunii investitorilor faţă de activele ruseşti, în urma sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.

Banca centrală a Rusiei a anunţat marţi că în data de 24 octombrie a cheltuit alte 2,4 miliarde de dolari pentru a susţine cursul de schimb, ceea ce face ca suma totală alocată în această lună pentru susţinerea rublei să fie de peste 18 miliarde de dolari. „Este o sumă comparabilă cu nivelul intervenţiilor pe piaţa valutară din luna martie”, susţin analiştii de la VTB Capital referindu-se la ultima dată când Banca centrală a Rusiei a intervenit masiv pe piaţă pentru a apăra rubla.

Următoarea reuniune a comitetului de politică monetară de la Banca centrală a Rusiei va avea loc în data de 31 octombrie, iar analiştii estimează că ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază pentru a susţine cursul de schimb al rublei.