Cel puțin, acestea sunt temerile primarului din New York, Michael Bloomberg, care a declarat că rata mare a șomajului a ajuns la un nivel la care tinerii ar putea ieși în stradă din cauza faptului că nu își pot găsi de lucru.

"Avem foarte mulți tineri care termină școli universitare și nu reușesc să-și găsească un loc de muncă", a declarat Bloomberg.
Nici nu a terminat declarațiile că deja au început revoltele. Ce e drept, nu la nivelul la care au fost cele din Londra sau la cel din Grecia.

Mai multe sute de manifestanţi s-au adunat în apropiere de celebra Wall Street din New York cu intenţia de a ocupa celebra stradă simbol al marii finanţe mondiale, pentru a protesta împotriva lăcomiei, corupţiei şi reducerilor din cheltuielile sociale americane, conform unor informații AFP.

Manifestanţii, în mare parte tineri, doreau să ocupe strada pe care se află Bursa din New York, exprimându-şi nemulţumirea şi dispreţul faţă de un sistem financiar conceput doar pentru a-i favoriza pe cei bogaţi şi puternici.

Poliţia newyorkeză a blocat însă toate căile de acces spre Wall Street unde se află sediile celor mai mari bănci americane.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/8rfuvDr2wJQ" frameborder="0" height="480" width="640"></iframe>

‘Singurul lucru pe care-l avem în comun este că noi suntem cei 99% din populaţie care nu mai tolerează lăcomia şi corupţia celor 1% rămaşi’, conform unui îndemn publicat pe un site de internet denumit ‘Ocupaţi Wall Street!’.

Protestatarii solicită o economie în serviciul oamenilor, reglementarea pieţelor financiare şi limitarea influenţei acestora asupra vieţii politice, pe lângă crearea unui sector bancar public şi o împărţire echitabilă şi dreaptă a bogăţiei.

La iniţiativa manifestanţilor de la New York au răspuns şi grupuri de protestatari din San Francisco, Los Angeles, Seattle, Toronto, Atena, Berlin, Frankfurt, Stuttgart, Lisabona, Milano, Tel-Aviv, Viena sau Madrid.

La Madrid, manifestanţii susţin că organizează în faţa Bursei ‘un for social de învăţare şi revendicări’, în care sunt ascultate cinci discursuri, ale unor profesori şi experţi care critică actualul sistem financiar. ‘Indignaţii’ au afişat pancarte pe care scria ‘FMI, lasă-ne să trăim’, ‘Dictatura pieţelor’, ori ‘Nu plătim noi criza’ şi ‘Nu, nu ne reprezintă’, sau ‘Bursa sau viaţa’, ‘Suntem oameni, nu indici bursieri’.

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/5tcnBglcgR8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Roubini: Capitalismul se află într-un punct de criză

Capitalismul se află într-un punct de criză, spune Nouriel Roubini, profetul crizei care a început să facă aprecieri dincolo de estimările macroeconomice cu care ne-a obișnuit.

Demonstrațiile populare recente, de la Orientul Mijlociu și Israel până la Marea Britaenie și furia populară crescândă din China si, în curând în alte economii avansate și țări emergente, toate sunt conduse de aceleași motive și tensiuni: inegalitatea care crește, șomajul și lipsa de speranță.

Violențele de la Londra și Europa care se prăbuşeşte

Revoltele care au avut loc la Londra în perioada 6-10 august au afectat 22 din cele 32 de consilii locale londoneze, conform unor Scotland Yard, într-un prim bilanţ numeric al celor mai grave violenţe din Marea Britanie din ultimii 30 de ani.
Potrivit poliţiei londoneze, 1.838 de persoane au fost arestate în perioada menţionată, dintre care 396 minori.

Violenţele, care au început în nordul Londrei, s-au extins ulterior în mai multe oraşe britanice, între care Birmingham, Manchester şi Liverpool.

La Londra, Scotland Yard a înregistrat 3.297 de delicte în perioada 6-9 august, noaptea de 9 spre 10 august fiind una calmă în capitala londoneză, spre deosebire de alte oraşe din Marea Britanie. De asemenea, s-au înregistrat 162 de incendii provocate.

Violenţele şi incendierile au stârnit mare indignare în Marea Britanie şi au determinat o reacţie fermă din partea autorităţilor. Potrivit Scotland Yard, din cele 1.838 de persoane reţinute în timpul violenţelor, 1.049 au fost puse sub acuzare, 218 dintre acestea fiind minore.