ROPAT 2023: Vin 100 de troleibuze noi pentru Capitală

La evenimentul intitulat „Reuniunea Operatorilor, Producătorilor și Autorităților Publice din Transportul Public” (ROPAT 2023) au participat și reprezentanți ai Primăriei Capitalei și Ministerului Transportului. Conferința a reunit la aceeași masă operatori de transport, miniștri, secretari de stat, primari, președinți de consilii județene dar și cei mai importanți furnizori din industrie.

Misiunea ROPAT 2023 este aceea de a stabili standardele pentru viitorul transportului public. Dar și de a prezenta inovațiile ce definesc mobilitatea de mâine. Potrivit celor prezenți, în perioada următoare sunt prevăzute cele mai mari investiţii din sectorul românesc al transportului public. Și aici este vorba despre dezvoltarea reţelelor și logisticii de autobuze, trenuri, metrouri.

Toate aceste noi programe de finanţare încurajează mobilitatea verde. De altfel, viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, a anunțat că, în 2024, Bucureștiul își va îmbunătăți semnificativ infrastructurii și transportului public.

„Avem în plan să achiziționăm 100 de troleibuze noi. Dacă vrem să avem un transport public sustenabil, trebuie să avem o integrare cu Metrorex, cu extindere în Ilfov. Trebuie să analizăm ce anume trebuie să schimbăm pentru a oferi un acces ușor în oraș românilor din comunele de lângă București.

ROPAT
ROPAT 2023. SURSA Foto: Capital

Este hilar ca staționarea pe prima bandă să fie sancționată cu 140 lei. Iar dacă nu costă parcarea în centru nu va exista un incentive (n.r. – stimulent) ca cetățenii să lase mașinile în parcare.
2024 va fi cel mai bun an pentru transportul public – vor fi 62 de tramvaie noi, urmează să recepționăm cele 100 de autobuze electrice și de la 1 ianuarie vom avea acele 100 de troleibuze

În 2024 va fi o îmbunătățire semnificativă a infrastructurii și transportului public București-Ilfov.

Transport public de suprafață cu benzi dedicate în zona Victoriei” a declarat viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, în cadrul evenimentului.

Încă 100 de kilometri de drumuri expres și autostradă

Prezent la eveniment, Ionel Scrioşteanu, secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, a subliniat că în toată țara sunt deschise șantiere pentru construcția de drumuri. El a detaliat că în 2023 va fi depășită suma de 2,7 miliarde de euro pentru realizarea de șosele.

„Această colaborare cu Primăria Sectorului 4 pentru metrou a dus la o descentralizare, cu o finanțare 100%, inclusiv pentru expropriere, care a dus la creștere a capacității administrative la nivel central. Astfel, autoritatea centrală are posibilitatea să se concentreze pe proiecte ca autostrăzi.

Anul acesta depășim 2,7 miliarde de euro pe infrastructură rutieră în România. Aproape în toate țara avem șantiere deschise pentru drumuri. Ținta este să ajungem la 1.000 km. Într-o lună, o lună și jumătate dăm în trafic 100 km de autostradă și drum expres. Iar anul viitor dăm în trafic peste 200 km de autostradă și drum expres.

Statul trebuie să-și asume cel puțin un nivel de finanțare cum avem astăzi pentru a atinge o nouă mie de km.

De asemenea, este foarte important să avem 3-4 proiecte de tren metropolitan și insist să fie acolo unde se dezvoltă acest tip de proiect să fie intermodalitate cu transportul urban” a declarat și reprezentantul Ministerului Transporturilor.