Romtelecom solicită mai multor companii partenere să asigure locuri de muncă pentru o parte din cei 600 de angajaţi care vor fi diponibilizaţi, a anunţat sâmbătă operatorul telecom.

Pe lângă cei 600 de salariaţi care vor părăsi compania de la începutul lunii mai, alţi circa 400 de angajaţi au fost transferaţi către Ericsson România de la 11 ianuarie. La finele anului 2009, operatorul naţional de telefonie fixă avea puţin peste 10.000 de salariaţi.

„Înţelegem că orice decizie care implică şi o reducere de personal este dureroasă pentru cei care vor fi afectaţi, dar este necesară pentru companie. Milioane de clienţi ai noştri aşteaptă de la Romtelecom servicii cât mai bune la preţuri cât mai mici, iar pentru ca noi să le satisfacem aceste dorinţe trebuie să devenim cât mai eficienţi (…) Dialogul între administraţie şi sindicate şi salariaţi este permanent, au avut loc mai multe întâlniri în cursul ultimelor săptămâni. Aceste întâlniri vor continua, tocmai pentru a ne asigura că astfel de măsuri sunt bine înţelese de salariaţi şi sindicate”, se arată într-un comunicat al Romtelecom.

Compensaţii de până la 14.000 de euro

Compania precizează că salariaţii care vor pleca din companie vor primi compensaţii în cuantum dublu faţă de cel prevăzut în contractul colectiv de muncă, care pot ajunge până la suma de 14.000 euro net, în funcţie de vechimea în muncă.

„În plus, solicităm mai multor firme care sunt parteneri de afaceri ai Romtelecom să asigure locuri de muncă pentru cel puţin câteva sute de oameni dintre cei afectaţi, în condiţiile de angajare ale acestor firme”, se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii Romtelecom pichetează, sâmbătă, timp de două ore, sediul companiei din Capitală, nemulţumiţi că la începutul lunii mai vor fi disponibilizaţi 600 de angajaţi.

Pichetul, organizat de Federaţia Sindicatelor Romtelecom, are loc la sediul companiei din Piaţa Presei Libere, între orele 12.00 şi 14.00. Confederaţia „Cartel Alfa” a anunţat că va participa alături de angajaţii Romtelecom la această acţiune de protest.

Potrivit Romtelecom, pe perioada valabilităţii contractului colectiv de muncă, respectiv iunie 2011, sindicatele nu pot iniţia potrivit legii un conflict de interese (grevă), având doar posibilitatea de a apela la acţiuni în instanţă şi la proteste în afara orelor de program, organizate conform legii.

600 de salariaţi concediaţi

Romtelecom a anunţat că va disponibiliza, de la 1 mai, 600 de salariaţi din divizia Operaţiuni, în vederea reducerii costurilor şi creşterii eficienţei companiei, pe fondul presiunii competiţionale.

Potrivit datelor companiei, în divizia Operaţiuni, cea mai mare din cadrul companiei, se vor extinde două soluţii deja aplicate parţial în prezent cu rezultate bune, respectiv trecerea la unităţi de teren formate dintr-o singură persoană (de la echipele de două persoane) şi introducerea altor proceduri de lucru şi aplicaţii software în dispeceratele care nu le utilizează deja.

Romtelecom este cel mai mare operator local de telefonie fixă, cu circa trei milioane de linii.

SURSA: Mediafax