Romtehnica este cel mai mare exportator român în Ucraina, în ultimii doi ani. Valoarea sprijinului militar nu sunt, însă, date publicității. Cu toate acestea, INS a dat detalii în privința sprijinului militar acordat de Kievului.

Romtehnica este compania de import-export a MApN.

Romarm este compania producătoare de armament a statului aflată în subordinea Ministerului Economiei. Ea s-a clasat pe locul 4 în urmă cu an. În primele luni ale acestui an a fost pe locul 10.

Pe lângă cele două mari companii, în topul exportatorilor români în Ucraina se mai află și o filială a Romarm. Ea se află pe locul 6 în clasamentul pe 2023. Este vorba de „Uzina de produse speciale Dragomirești”. Potrivit Romarm, la Dragomirești se fabrică muniții pentru artilerie, bombe de aviație. Tot aici se fac încărcături explozive pentru minerit sau detonări de suprafață și explozibili pentru uz militar ori poliție.

INS, despre produsele exportate de statul român

INS nu precizează valoarea exporturilor militare pe care România le-a făcut anul trecut și în acest an în Ucraina. Oferă unele detalii despre produsele exportate de statul român. Când a început războiul din Ucraina, INS raportează că România a avut un export de vehicule aeriene fără pilot (fără a preciza un număr exact). Valoare a fost de 432.450 de euro și o greutate de 762 de kilograme.

Aanul trecut, România a mai trimis în Ucraina părți de vehicule aeriene. Acestea sunt încadrate în categoriile comerciale de export „drone, nave spațiale, inclusiv sateliți și vehicule de lansare suborbitale și spațiale”. Valoarea lor este de 51.815.820 de euro, arată Europa Liberă.

Produse de peste 56 de milioane de euro exportate de România

Exporturile au continuat și în primele cinci luni din acest an. Potrivit INS, au fost trimise către Ucraina drone în valoare de 4.239.810 euro. Acestea au cântărit peste cinci tone. Cu acest export, totalul produselor din categoria „drone, nave spațiale, inclusiv sateliți și vehicule de lansare suborbitale și spațiale” exportate de România în Ucraina ajunge la peste 56 de milioane de euro.

Sursa citată a arătat că exportul a fost realizat, cel mai probabil, de o companie sau mai multe cu acționariat privat. Asta pentru că companiile de stat românești nu ar produce drone militare. INS nu menționează nici dacă sunt drone militare sau civile. Pe lista INS se mai regăsesc și alte produse care pot indica o utilizare militară. Sunt menționate exporturi de produse din categoria „alte vehicule aeriene (de exemplu, elicoptere, avioane)”.

Klaus Iohannis a refuzat să dea detalii

România nu a dat detalii despre valoarea exporturilor.

„Nu cred că este foarte bine să facem declarații publice ample cu privire la ce face o țară sau alta în această privință”, a spus Klaus Iohannis, în aprilie 2022, când a fost întrebat ce sprijin militar trimite România vecinului său.

Aceeași atitudine a fost adoptată și de fostul ministru român de externe Bogdan Aurescu.