Grupul Romstrade, care deţine o fermă de 100 hectare în localitatea Adunaţii Copăceni (judeţul Giurgiu), a achiziţionat recent 30 hectare de teren în zonă şi este în discuţie pentru preluarea a încă 70 hectare, a declarat Gheorghe Răcanu, directorul de strategie şi dezvoltare al grupului.

Potrivit lui Răcaru, preţul unui hectar de teren în zonă este între 15.000 şi 20.000 de euro.

Pe cele 100 de hectare ale fermei „La Moşie” sunt cultivate livezi de fructe, printre care mere, pere, cireşe şi piersici, dar şi zmeură şi viţă-de-vie.

Toată producţia este comercializată pe piaţa românească, în lanţuri precum Carrefour, real, Kaufland şi Mega Image.

„Suntem în discuţii şi cu Metro şi Selgros. Nu exportăm nimic, deşi am avut cereri de export, cum ar fi în Egipt, la preţuri duble sau triple decât cele de pe piaţa românească. S-a vorbit mult de patriotism, dar şi-au bătut unii joc de cuvântul ăsta”, a afirmat Răcaru.

Producţie la jumătate

El a spus că producţia din acest an a fermei a scăzut la jumătate faţă de anul trecut din cauza grindinei.

„Avem probleme cu grindina în fiecare an şi încercăm să investim în acest sens. Un sistem de plasă antigrindină costă 10.000 euro pe hectar şi ar trebui să amplasăm pe cel puţin 80 hectare astfel de sisteme”, a mai spus Răcaru.

Pregătiri pentru aeroport

Compania Romstrade ar putea începe în primăvara anului viitor construcţia aeroportului privat din Adunaţii Copăceni, care necesită investiţii de 200 milioane euro.

„Am obţinut peste 80% din avize, iar construcţia va începe cel mai devreme în primăvara anului viitor şi va dura doi ani”, a explicat Răcaru.

Aeroportul din Adunaţii Copăceni va reprezenta o investiţie a firmei Intragroup, deţinută în proporţie de 75% de Romstrade şi de 25% de Blue Air, ambele controlate de Nelu Iordache.

Pentru construcţia aeroportului, Intragroup a cumpărat deja 200 hectare de teren în zonă. În vecinătatea aeroportului, firma va construi şi un hotel cu 60 de camere, care va necesita o investiţie de patru milioane de euro.

„Suntem dispuşi să intrăm în parteneriate cu mai multe firme pentru construirea aeroportului şi să discutăm operarea ulterioară a acesteia pe o perioadă determinată cu o companie care a participat cu finanţarea”, a spus Răcaru.

Grupul Romstrade, deţinut de omul de afaceri Nelu Iordache, include firmele Romstrade, Direct Aero Services, Blue Aero, La Moşie şi operatorul low-cost Blue Air.

SURSA: Mediafax