“Preţul pâinii va creşte din nou până la finele anului. Noi estimăm cu circa 30%, deşi încă nu ştim dacă piaţa va putea absorbi această majorare”, a adăugat preşedintele Rompan.
Potrivit sursei citate, din 2011 procesatorii vor recurge la importuri de grâu deoarece grâul panificabil din recolta acestui an nu depăşeşte 30%.
“Vom importa grâu din Franţa, Ungaria din 2011 şi prefer acest lucru în condiţiile în care aşa putem lucra cu acte. Piaţa internă a grâului a ajuns într-o situaţie fără precedent din cauza evaziunii”, a spus Popescu.
Potrivit Rompan, la ora actuală, grâul pe piaţa internă, dar şi pe cea externă se vinde cu circa 200 euro pe tonă. “Dacă în iulie grâul se vindea cu 0,85 de lei pe kg acum a sărit şi la intern la 1,25 lei/kg”, a adăugat reprezentantul Rompan.
Evaziunea fiscală din morărit-panificaţie a depăşit un milliard euro
Evaziunea fiscală din sectorul de morărit şi panificaţie a crescut cu 15% după majorarea taxei pe valoare adăugată la 24%, depăşind un miliard euro, a mai spus Popescu.
“Dacă anterior estimam că evaziunea fiscală din sectorul de morărit şi panificaţie este în jur de un miliard euro, după majorarea TVA la 24% cred că a sărit de această cifră cu cel puţin 15%”, a arătat Popescu.
Acesta a precizat că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu ministrul Agriculturii pentru a discuta situaţia fără precedent de pe piaţa pâinii, inclusiv metodele reale de reducere a evaziunii fiscale precum şi despre etichetarea din domeniu.
Potrivit unor estimări recente ale patronatelor din industria de morărit şi panificaţie, cantitatea de pâine neînregistrată anual în România se ridică la 1,56 milioane tone, respectiv 72% din producţia totală de pâine, cifrată la 2,16 milioane tone.
Valoarea pieţei de panificaţie a ajuns la două miliarde euro
Datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică arată un consum lunar de pâine de numai 45.000 – 50.000 tone faţă de 180.000 tone cât sunt estimările patronatelor din domeniu, conform producţiei.
Potrivit calculelor patronatului Rompan, la un preţ mediu de 2.400 lei pe tona de pâine reiese că peste 709 milioane lei nu sunt încasate la bugetul de stat din TVA, dintr-un total de aproape 985 milioane lei TVA, conform producţiei.
La aceste date se mai adaugă şi celelalte segmente din domeniul de morărit şi panificaţie, respectiv grâu, tărâţe şi făină, ceea ce ridică suma neîncasată la buget din TVA la 1,09 miliarde lei pe întreg lanţul, dintr-un total de 1,406 miliarde lei, conform producţiei.
Valoarea pieţei româneşti de produse de panificaţie şi paste făinoase s-a ridicat la două miliarde euro în 2009, în creştere cu 10-15% faţă de 2008.
În România activează în jur de 5.000 agenţi economici înregistraţi în industria de panificaţie şi alţi 2.500 în cea de morărit, numărul angajaţilor din sector cifrându-se la 35.000.