‘La debutul lunii noiembrie va fi listată şi Romgaz. Avem aşteptări serioase (…) În momentul de faţă nu este vorba să cedăm iniţiativa mediului privat, ci să facem să crească încrederea în acest mediu. În momentul în care companiile vor performa aşa cum ne aşteptăm, atunci putem lista. Sunt puţine companii în Europa de mărimea Romgaz cu un grad de îndatorare aproape de zero. Planul de administrare vizează stoparea declinului producţiei. Romgaz şi-a scăzut constant producţia în ultimii ani, din motive obiective sau subiective. Dacă Romgaz şi-ar fi păstrat producţia de acum câţiva ani, atunci importurile României de gaz ar fi fost apropiate de zero. Pe parcursul următorilor doi ani sperăm să acoperim acest necesar de gaze naturale din producţia internă, astfel încât importul de gaze naturale să scadă spre zero începând din 2015-2016. Nu nevoia de capital ne-a făcut să listăm Romgaz, ci nevoia de transparenţă, iar consecinţele se vor vedea în cel mai scurt timp’, a afirmat Dumitraşcu.

Potrivit oficialului, după acţiunea de listare a Romgaz, vor urma, în cursul anului viitor, alte trei companii, una dintre ele fiind Electrica, unde statul va rămâne acţionar minoritar, cu 40%.

‘Am debutat, anul acesta, printr-o listare reuşită la Transgaz, din perspectiva investitorilor companiei. Faptul că preţul are o stabilitate este un lucru important pentru ca societăţile româneşti pot performa cu societăţile străine. Suntem în curs de listare cu Nuclearelectrica. Avem un confort şi în ceea ce priveşte partea instituţională. Ne-am întâlnit la Londra cu fonduri mari de investiţii. Concluzia este că România merită să fie pusă pe harta mediului investiţional, dar trebuie să fim consecvenţi şi asumaţi. Faptele vor vorbi mai mult decât am zice noi. Anul viitor, Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica şi Electrica urmează să fie listate. Statul va rămâne minoritar la Electrica cu 40%’, a spus reprezentantul Ministerului Economiei.

Romgaz este o societate pe acţiuni de interes naţional, în care statul este acţionar majoritar, fiind reprezentat de Ministerul Economiei. Compania face cercetare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale.

Din 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de le Iernut, cu o putere instalată de 800 MWh, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică. AGERPRES