Autoritățile din Galați au împărțit somații proprietarilor terenurilor pline cu ambrozie, plantă periculoasă care poate provoca alergii severe și astm. Avertismentele au fost trimise după ce s-a constatat, în urma controalelor, prezența ambroziei pe 21 de terenuri aparținând unor persoane fizice și juridice.

Au fost aplicate 21 de somații

Conform legii, au fost aplicate 21 de somații pentru aplicarea metodelor de combatere și distrugere a acestei plante cu potențial alergen.

Totodată, se vor aplica amenzi contravenționale de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei, în cazul persoanelor juridice, dacă autoritățile constată că nu au fost luate măsurile necesare pentru prevenirea, combaterea și distrugerea acestei buruieni.

„Identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se face până pe 30 iunie 2023, de personal împuternicit prin dispoziția primarului, poliţişti locali şi comisari ai Gărzii de Mediu. Primul control pe teren se efectuează în perioada 1-15 iulie a fiecărui an, iar a doua verificare se face între 1 august și 30 octombrie”, a informat Primăria Galați.

Identificarea terenurilor infestate cu ambrozie se face până pe 30 iunie

Identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se face până pe 30 iunie 2023, de personal împuternicit prin dispoziţia primarului, poliţişti locali şi comisari ai Gărzii de Mediu. Primul control pe teren se efectuează în perioada 1-15 iulie a fiecărui an, iar a doua verificare se face între 1 august şi 30 octombrie.

„Pentru recunoaşterea ambroziei, pot fi accesate site-urile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (www.madr.ro), Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (www.mmediu.ro) şi Ministerului Sănătăţii (www.ms.ro)”, a transmis Primăria Galaţi.

Poliția Locală Sector 5 verifică dacă proprietarii de terenuri au înlăturat planta

De asemenea, Poliția Locală Sector 5 a început campania de somare a proprietarilor din Sectorul 5 să își curețe terenurile de ambrozie.

„Colegii de la Poliția Locală Sector 5 au început campania de somare a proprietarilor din Sectorul 5 să își curețe terenurile de ambrozie până la sfârșitul acestei luni.

Conform Legii 62/2018, aceștia sunt obligați să le mențină igienizate, să le împrejmuiască și să le curețe de ambrozie, o buruiană al cărei polen provoacă alergii puternice.

Cei care nu iau măsuri de prevenire, combatere și eliminare a ambroziei, riscă amenzi de până la 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice și de până la 20.000 de lei, în cazul persoanelor juridice”, au scris autoritățile din Sectorul 5 pe Facebook.