Marea Britanie a decis să acorde românilor unele facilităţi pe piaţa muncii începând cu 2 octombrie 2009.

Modificările legislative adoptate de autorităţile britanice au în vedere accesul unor categorii de lucrători români pe piaţa muncii din această ţară.

Astfel, schimbările se referă la statutul  soţilor, copiii cu vârste sub 21 de ani şi cei peste 21 de ani, aflaţi încă în grija cetăţenilor români, care lucrează în prezent în Marea Britanie prin schemele de autorizare a dreptului de muncă.
Aceste persoane nu vor mai avea nevoie să aplice pentru autorizaţie de muncă, dacă principalul membru al familiei lucrează deja legal în Regatul Unit. Acesta din urmă se va afla în continuare sub incidenta autorizaţiei de munca (Workers Authorisation Scheme) pe durata primului an de activitate.

Procedura este în curs la Parlamentul Britanic

Autoritatile britanice, prin intermediul Ambasadei Marii Britanii si Regatului Unit la Bucureşti, au informat că aceste modificări au fost  deja introduse în procesul legislativ din Parlamentul Britanic.

“Aceste modificări sperăm să intre în vigoare la data de 2 octombrie 2009, asigurând accesul liber pe piaţa muncii membrilor  familiilor  lucrătorilor români înscrişi în Schema pentru Autorizarea Lucrătorilor, atât timp cât aceştia  vor continua să muncească în Marea Britanie”, a declarat ministrul pentru Afaceri Europene, Vasile Puşcaş.

Demersurile autorităţilor române au început în februarie

Reprezentanţii Guvernului român au contactat în februarie 2009 autorităţile competente din Marea Britanie solicitând în mod expres revizuirea legislaţiei britanice referitor la accesul pe piaţa muncii a familiei lucrătorului român, în conformitate cu prevederile Tratatului de aderare a Romaniei şi Bulgariei la Uniunea Europeană.

Acest demers a fost necesar după ce la sfârşitul anului 2008, României i s-a comunicat decizia autorităţilor britanice de menţinere a restricţiilor aplicate lucrătorilor români pe piaţa muncii.
Comisia Europeană şi-a exprimat  regretul faţă de acest tip de decizii adoptate de unele state membre, criticând aplicarea unui tratament inegal noilor state intrate în 2007 faţă de cele care au aderat în 2004, dar, mai ales, neconform cu prevederile Tratatul de aderare a Romaniei şi Bulgariei la UE.