Măsurile fiscale vin într-un moment în care inflația accelerează din nou, iar buzunarele populației resimt deja presiunea creșterilor de prețuri din ultima perioadă.
În iunie 2025, România a înregistrat cea mai mare rată a inflației din ultimul an și jumătate, ajungând la 5,7%, față de 5,5% în luna mai, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Totul se întâmplă pe fondul scumpirii alimentelor, a serviciilor de bază și a produselor nealimentare, într-un context economic fragil, în care economiștii vorbesc deschis despre riscul unei recesiuni.
Din august, scumpiri în lanț
Printre cele mai afectate categorii se află alimentele de bază, dar și serviciile de zi cu zi:
Fructele proaspete s-au scumpit cu peste 33% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Legumele și conservele de legume au urcat cu aproape 16%, iar cafeaua costă cu 13% mai mult.
Biletele de tren s-au majorat cu 17%, iar o simplă vizită la salon este cu 14% mai scumpă decât în iunie 2024.
Prețul energiei termice a crescut cu aproape 14%, în timp ce și alte servicii – inclusiv cele de curierat – au fost ajustate în sus.
Singurele ieftiniri notabile s-au înregistrat la zahăr (–3,76%), cartofi (–8,86%), telefonie mobilă, gaze naturale și bilete de avion – dar impactul lor este nesemnificativ în raport cu scumpirile din celelalte sectoare.
Economia încetinește. Inflația ar putea depăși 8%, spun analiștii
Analiștii economici trag un semnal de alarmă: efectele noilor măsuri fiscale vor amplifica inflația în lunile următoare, posibil până la 10%.„Inflația va exploda. Ne așteptăm la un vârf în toamnă, după luna august, posibil chiar la 10%, ceea ce este foarte mult”, avertizează Bogdan Glăvan, analist economic.
„Din punctul meu de vedere, suntem deja în recesiune. Rata șomajului a crescut de la 5,2% la 5,8%. Acest lucru indică o pierdere de locuri de muncă”, adaugă Adrian Codîrlașu, președinte CFA România, potrivit Observator News.
Guvernul a anunțat o serie de măsuri fiscale care vor intra în vigoare de luna viitoare. Printre acestea majorarea TVA pentru anumite bunuri și servicii și creșterea accizelor pentru produse precum tutunul, carburanții sau băuturile alcoolice.
Banca Națională a României a revizuit prognoza de inflație pentru finalul anului de la 3,8% la 4,6% în luna mai, dar deja anunță că estimările vor fi depășite, în contextul noilor politici fiscale. BNR avertizează că eliminarea schemelor de plafonare pentru energie, combinată cu scumpirea produselor reglementate, va accelera scumpirile pe termen scurt.
Ce spun datele oficiale: iunie 2025, luna cu cea mai mare inflație din an
Rata inflației în iunie 2025: 5,7%
Inflația de la începutul anului (ianuarie–iunie): 3,1%
Inflația medie a ultimelor 12 luni: 5,1%
Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC): 5,8% (rata anuală)
În tot acest climat economic tensionat, consumul intern a încetinit semnificativ. De asemenea, obținerea unui credit devine tot mai dificilă, pe fondul dobânzilor ridicate și al incertitudinii fiscale. Tot mai multe companii aleg să își amâne planurile de investiții sau chiar să reducă personalul.
„Se repetă greșelile trecutului. Avem parte de o austeritate care pune povara fiscală pe mediul privat, în loc să eficientizeze cheltuielile din sectorul public. Este un model similar cu cel din 2010, în guvernarea Boc”, spune economistul Bogdan Glăvan.
Pe scurt, luna august aduce o combinație toxică de creșteri de prețuri, taxe majorate și incertitudine economică. Inflația lovește în plin, în special clasa de mijloc și persoanele cu venituri mici. În timp ce perspectivele economice devin tot mai sumbre. Recesiunea nu mai este doar o ipoteză, este o realitate pe care mulți români o resimt deja în viața de zi cu zi.