Ministerul Digitalizării a lansat o platformă denumită „nofake”, în contextul fenomenului deepfake. Acest termen se referă la mediile sintetice care au fost manipulate digital pentru a înlocui asemănarea unei persoane în mod convingător cu cea a alteia.

Ministerul Digitalizării a lansat o nouă platformă în contextul fenomenului deepfake

Prin această platformă, românii pot raporta conţinutul pe care îl consideră a fi fals pe Facebook, TikTok, Instagram, YouTube sau Google.

Platforma „nofake” va funcţiona ca un canal de raportare temporar în anul 2024. Totodată, vizează „asigurarea integrității alegerilor democratice, atât la nivel local, național și prezidențial, cât și la nivel european”.

Bogdan Ivan
SURSA FOTO: Facebook, Bogdan Ivan Gruia

Bogdan Ivan a oferit mai multe informații

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a oferit mai multe informații. El a anunțat lansarea platformei nofake prin care românii pot raporta conținutul inadecvat pe care îl văd pe rețele de socializare.

Platforma poate fi accesată la adresa mcid.gov.ro/nofake.

Potrivit ministrului, platforma va funcționa „ca punct de contact pentru cererile de analiză pe care românii le fac în ce privește falsurile digitale, conținutul denigrator, dezinformările și manipulările online”.

El a amintit de faptul că partenerii din mediul privat, respectiv Google, Metta și TikTok, au implementat sisteme prin care o parte substanțială din conținutul deepfake este blocat chiar înainte de publicare.

„Platforma #nofake va funcționa ca punct de contact pentru cererile de analiză pe care românii le fac în ce privește falsurile digitale, conținutul denigrator, dezinformările și manipulările online. Le mulțumesc partenerilor noștri din mediul privat – Google, Meta și TikTok – pentru eforturile de până acum. Au reușit să implementeze sisteme foarte eficiente prin care o parte substanțială din conținutul deepfake este blocat chiar înainte de publicare. Acest nou mecanism de raportare va funcționa complementar cu eforturile de până acum și cu posibilitatea pe care fiecare rețea socială o oferă deja, prin propriile instrumente de raportare. Platforma #nofake va asigura raportarea și analiza rapidă a acelor materiale, puține, care ar putea trece de filtrele implementate până la acest moment de fiecare rețea socială în parte”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.

Site-ul pe care funcţionează platforma conţine un formular pe care românii îl pot completa. Totodată, sunt menționate următoarele indicaţii:

  • Verifică standardele comunităților online: Facebook, Instagram, TikTok, YouTube, Google;
  • Asigură-te că ai copiat corect link-ul materialelor;
  • Bifează care este platforma pe care l-ai văzut și adaugă e-mailul tău;
  • În rubrica Observații poți completa detalii despre material.

Ce este un deepfake

Ministerul Digitalizării a explicat și ce înseamnă termenul menționat anterior. Deepfake este o manipulare digitală a unei înregistrări video, audio sau a unei imagini, realizată cu ajutorul inteligenței artificiale (IA) sau a altor programe specializate.

Acestea distorsiona realitatea, creând conținut video sau audio extrem de realist, care poate fi greu de distins de materialele autentice.