Televiziunea ramane principala forma de divertisment a romanilor. In total, in timpul saptamanii, romanii se uita la televizor patru ore si jumatate pe zi, iar sambata si duminica putin peste sase ore. Orasenii sunt campioni: peste cinci ore pe zi in timpul saptamanii si aproape sapte ore in week-end, ceea ce intareste pozitia televiziunii ca principalul (daca nu singurul) mijloc accesibil de divertisment. Orasenii sunt aproape dependenti de televizor. Aproape 86 la suta se uita zilnic la programele TV. Satenii sunt mai rezervati in consumul TV, poate si din cauza posibilitatilor tehnice (doar postul public este accesibil aproape pentru toate satele – 97,7%). Ei petrec putin peste trei ore pe zi in fata televizorului in timpul saptamanii si aproape cinci ore in week-end.
Studiul a fost realizat de CURS pentru Consiliul National al Audiovizualului si se constituie in Sondajul national de configurare pentru masurarea audientei TV. Practic, rezultatele studiului se constituie intr-un cadru pe baza caruia va fi ales esantionul de masurare. Mai mult, panelul de aproximativ 1.000-1.200 de gospodarii in care vor fi montate peoplemetere (aparate care inregistreaza automat programele vizionate) va fi ales din baza de 12.000 de persoane intervievate de operatorii CURS si Mercury Research in Sondajul de configurare. Studiul a fost finantat cu 50.000 de euro, bani pusi la dipozitie de Guvern.
Chiar daca pare greu de crezut, in Romania procente importante din populatie nu au televizoare: 7,7% din gospodariile din mediul urban si aproape un sfert (22,5%) din locuitorii satelor. si, tot ca o curiozitate, 15,6% din totalul televizoarelor sunt alb-negru. Nu este de mirare ca la sate, a doua marca din totalul televizoarelor existente (dupa Philips) este batranul Diamant! La nivel national, cele mai multe televizoare sunt Philips, Samsung si Nei, care totalizeaza 27%. Cele mai multe televizoare, aproape trei sferturi, sunt noi, iar 28% sunt cumparate la mana a doua. Un sfert din romani fac drumuri dese fotoliu-televizor, pentru ca nu au telecomanda la aparate. Procentajul este foarte mare la sate, unde 39 la suta din televizoare nu au telecomanda.
Receptia posturilor romanesti difera categoric de la orase la sate. Studiul arata ca la orase TV Romania 1 este ,,prins,, de 98,2 la suta din gospodarii. Pragul de 90 de procente este depasit si de TVR 2 si Pro TV si foarte aproape de Antena 1 (89,5%). Celelalte posturi romanesti, si nu numai, au la orase posibilitati bune de receptie (intre 60 si 85 la suta) – Prima TV, Acasa, Tele 7, Atomic, B1 TV, Realitatea TV, Discovery, Eurosport, Animal Planet, Cartoon Network, EtnoTV si Euronews. Fapt care se datoreaza procentajului de implementare a retelelor de cablu – aproape 80 la suta. La sate situatia se prezinta exact invers, iar 70 la suta din gospodarii prind posturile TV cu o antena. De aici posibilitatile de receptie slabe. La sate, Pro TV, Antena 1 si Prima pot fi vazute in 34 pana la 44 la suta din gospodariile cu televizor. Putin mai bine sta TVR 2, cu 60 la suta. Ralu Filip, presedintele CNA, a precizat ca situatia s-ar imbunatati daca pretul stalpilor ar fi mai mic. El a precizat ca Guvernul a fost de acord ca, pentru o mai buna penetrare a televiziunii prin cablu, pretul stalpilor sa fie la jumatate la sate, fata de orase.