„Noile obiective ale Uniunii Europene, denumite generic 20-20-20, prevăd ca până în anul 2020 să se ajungă la o reducere cu 20% a emisiilor cu efect de seră, o creştere cu 20% a utilizării energiilor regenerabile şi o scădere cu 20% a consumului de energie la nivel global. Pentru a veni în întâmpinarea acestora, în prima parte a acestui an, am lansat noua gamă de aparate de aer condiţionat”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Sales and Operations Manager Ariston Thermo România.
Potrivit acestuia, produsele cu o eficienţă energetică scăzută vor fi treptat eliminate de pe piaţă şi vor face loc celor performante ce asigură un consum redus. În plus, tot normele europene protejează clienţii care, începând din acest an, vor putea găsi pe etichetă o serie de informaţii suplimentare ce îi vor ajuta să aleagă produse potrovite nevoilor lor.

Flanco, numărul doi pe piaţa electro IT din România, estimează că piața aparatelor de aer condiționat va atinge valoarea de 24 de milioane de euro în 2013, în creștere cu 20% față de anul precedent. „Estimăm că anul acesta vor crește vânzările de aparate de aer condiționat cu tehnologii noi și funcții diversificate. Astfel, piața va crește cu aproximativ 20% ca valoare și cu 10% în volum“, spunea Violeta Luca, CEO Flanco, într-un interviu anterior pentru Capital. Investiția într-un aparat de aer condiționat pleacă de la valoarea de 999 de lei și poate ajunge până la 4.099 lei.

“Clasa de eficienţă energetică A a reprezentat până în prezent limita superioară, însă în viitor normativele europene vor considera conforme doar produsele mai avansate. Astfel, începând cu 2015 pe piaţă vor fi disponibile doar aparatele de clasă A+, din 2017 cele A++, iar din 2019 cele A+++”, a mai spus Cătălin Drăguleanu de la Ariston.