Interesul investitorilor pentru România este în scădere, din cauza infrastructurii şi a lipsei de predictibilitate a mediului de afaceri, a declarat marţi Codruţ Pascu, managing partner în cadrul companiei de consultanţă Roland Berger, într-un seminar privind industria prelucrătoare.

Pe de altă parte, Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, a afirmat la acelaşi eveniment că investitorii sunt interesaţi să investească în România şi că la minister vin în fiecare zi companii interesate să se extindă în România.

„Îl contrazic pe secretarul de stat în Ministerul Economiei, Karoly Borbely, în ceea ce priveşte interesul investitorilor pentru România. Noi vedem un interes descrescător din partea investitorilor din cauza infrastructurii şi predictibilităţii reduse a mediului de afaceri. (…) Cea mai importantă pârghie de a ajuta mediul de afaceri este debirocratizarea, astfel că statul trebuie să stea nu cu un pas înapoi, ci cu zece paşi, doar aşa poate ajuta economia”, a spus Pascu.

În opinia acestuia, modelul de dezvoltare industrială a României din ultimii cinci ani, bazat pe costul redus al forţei de muncă, nu mai este sustenabil, iar România trebuie să găsească alte surse de diferenţiere.

„Low cost va mai dura puţin, dar este fundamental nesustenabil. Nu avem niciun element de diferenţiere, iar din punctul de vedere al competitivităţii avem zone în care suferim puternic. Inovaţia credem că este principalul element de diferenţiere pe care România ar trebui să-l urmeze”, a adăugat Pascu.

Pe de altă parte, Adrian Rus, preşedintele Broadhurst Industrial Management, a declarat că previziunile privind inflaţia şi evoluţia Produsului Intern Brut îi descurajează pe investitori, care însă vor alte tipuri de stimulente pentru a veni în România.

China rămâne cel mai important competitor pentru România

De asemenea, el spune că politica fiscală nefocusată agravează şi mai mult situaţia de pe piaţa românească.

Pe de altă parte, Rus apreciază că România rămâne totuşi atractivă din punctul de vedere al productivităţii şi al costului cu forţa de muncă.

„China rămâne cel mai important competitor pentru România. Principalul motor al sectorului de producţie a rămas exportul, care a generat o creştere stabilă. Cererea a fost stabilă pentru că economiile din Vest s-au orientat spre furnizorii ieftini şi pentru că economiile lor au fost lovite de criză”, a explicat Rus.

În opinia sa, sensibilizarea sporită a pieţei forţei de muncă, inclusiv printr-o amânare sau o neplată a taxelor şi a celorlalte costuri pentru şomajul tehnic sunt măsuri pe care guvernul ar trebui să le ia pentru sprijinirea mediului de afaceri.

Broadhurst Industrial Management este dizivia de management a activelor industriale a grupului Broadhurst, în portofoliul său intrând companii precum Guban, Electroaparataj, Romlux şi Energoutilaj.

SURSA: Mediafax