La polul opus se situează finlandezii, cu 37,8 ore lucrate pe săptămână, urmaţi de francezi, cu 38 de ore şi de Irlanda, cu 38,1 ore pe săptămâna lucrate, prin comparaţie cu media din UE de 39,7 ore pe săptămână.

Studiul indică faptul că săptămâna de lucru pentru cei mai mulţi angajaţi din UE a fost mai lungă decât săptămâna de lucru medie convenită colectiv de 38 de ore pe săptămână în aproape toate statele membre ale UE anul trecut.

Cu toate acestea, în 12 state din UE, în fruntea cărora se află România, angajaţii au lucrat peste aceste 38 de ore.

De asemenea, potrivit datelor, prin comparaţie cu 2009, atât în UE27 cât şi în UE15, săptămâna de lucru efectivă a fost cu 0,2 ore mai lungă în 2010.

În Letonia, Malta şi Spania, numărul efectiv de ore de muncă a scăzut în 2010 cu 0,1- 0,6 ore în timp ce în 17 alte ţări, printre care şi Irlanda, s-au înregistrat creşteri mici.

Pe de altă parte, nicio schimbare în numărul de ore de muncă nu a fost înregistrată în Austria, Republica Cehă, Lituania, Luxemburg, România, Slovenia şi Marea Britanie anul trecut.

Nici în privinţa concediului mediu anual plătit, stabilit prin negocieri colective, românii nu o duc mai bine. Cu 21 de zile de concediu, România se situează la coada unui clasament format din 14 state UE pentru care există informaţii. Doar ciprioţii şi estonienii beneficiază de mai puţine zile de concediu pe an, respectiv 20, în timp ce germanii şi danezii beneficiază de cele mai multe, respectiv 30 de zile.

România stă prost şi în privinţa sărbătorilor legale, cu doar şase astfel de zile libere pe an. Doar Olanda are mai puţine zile alocate sărbătorilor legale /5 zile/ în timp ce recordul în privinţa sărbătorilor legale este deţinut de Spania cu 14 zile.

De asemenea, numărul de ore lucrate de salariaţii bărbaţi, cu normă întreagă, anul trecut, a continuat să-l depăşească pe cel al femeilor angajate, în toate ţările luate în considerare. Astfel, în toate cele 27 de state ale UE, bărbaţii au lucrat în medie cu 2,1 ore mai mult decât femeile.

Eurofound este un organism al UE înfiinţat de Consiliul European, în 1975, pentru a contribui la conceperea şi stabilirea unor condiţii mai bune de muncă şi de viaţă în Europa.
SURSA: Agerpres