România stă neașteptat de bine la acest raport comparativ cu celelalte țări din Uniunea Europeană. În mai puțin de nouă luni întreaga datorie publică ar fi achitată de salariații de la noi (salariații, adică persoanele angajate, nu întreaga populație), conform calculelor făcute de cei de la Corvinus University of Budapest, pe baza datelor Eurostat și OECD. „Campioană” la acest capitol este, evident, Grecia, unde salariații ar trebui să lucreze degeaba 51 de luni, iar pe locul secund se află Italia cu 33 de luni. Ungaria ocupă locul al treilea cu 27 de luni, în timp ce la polul opus se află Estonia cu două luni, Bulgaria cu șase și Luxemburg cu opt luni, imediat după România.

DEWIL arată cum statele cu datorii publice mari, precum Germania, Franța sau Irlanda au o capacitate de returnare mai bună decât state cu datorii mai mici în PIB, precum Ungaria.

La fel de interesant este și indicatorul care calculează câte luni ar trebui să lucreze angajații din sistem (plătiți tot cu venitul mediu brut) ca să acopere toate veniturile bugetare. România se află tot pe ultimele locuri (în zona pozitivă deoarece studiul pleacă de la ideea „așteptărilor” guvernamentale), cu un număr de 9,8 luni necesare acoperirii veniturilor. Salariații germani au nevoie de 8 luni, iar cei din Marea Britanie de șapte.

La polul opus se găsește Luxemburg (unde, de fapt, nu prea muncește multă lume) cu peste 18 luni, iar Ungaria se situează pe locul secund, cu peste 15 luni, urmată îndeaproape de Norvegia (care are însă venituri extrabugetare mari) și de Grecia.
Desigur, la restul indicatorilor România nu mai stă bine deloc. O consecință directă a veniturilor reduse de la noi este suma anuală medie a veniturilor bugetare din toate taxele și impozitele colectate de la fiecare angajat (fiind incluse aici și sumele plătite de anajator). Guvernul aducă circa 9.000 de euro pentru ficare salariat, fiind depășită cu puțin și de Bulgaria, în timp ce Ungaria adună circa 18,500 de euro, peste Polonia, cu 14.000 de euro.

La indicatorul PIB pe cap de locuitor, România este pe penultimul loc în Europa, cu un total de circa 12.000 de euro, puțin peste Bulgaria, cu 11.000 euro. Ungaria și Polonia au aproximativ 16.000 de euro, Portugalia aproape 20.000 de euro, Franța circa 26.500 de euro, iar Germania 29.000 de euro. Luxemburg este campioană cu 70.000 de euro, urmată de Norvegia cu 44.000 de euro.