Astfel, beneficiarii programului vor avea  posibilitatea achiziționării unei noi locuințe prin  Prima Casă, cu suprafață utilă mai mare sau cu o valoare mai mare decât locuința achiziționată/construită inițial prin program, cu condiția ca locuința achiziționată sau construită inițial să fie înstrainată prin vânzare-cumpărare cel mai târziu până la data încheierii contractului de vânzare – cumpărare a noii locuințe, iar creditul acordat inițial în cadrul Programului să fie lichidat până la data încheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuințe, care va beneficia de garanția statului în această nouă etapă a programului. Condiţiile de creditare  rămân neschimbate. Banca finanţatoare garantează creditul în cote egale cu fondul de garantare, iar plafoanele au rămas la 60.000 de euro pentru apartamentele mai vechi de 2008, de 70.000 de euro pentru cele construite după 2008 şi de 75.000 de euro pentru construcţia unei locuinţe.

O nouă modificare a fost adusă plafoanelor anuale de garantare, care vor fi gestionate în sistem revolving. Cu alte cuvinte, sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor acordate în cadrul programului la scadență sau anticipat, precum și ca urmare a lichidării creditelor acordate inițial pentru a achiziționa/construi o nouă locuință în cadrul programului,  vor reîntregi plafonul total al garanțiilor și se vor utiliza de către finanțatori pentru acordarea de noi garanții.

S-a majorat perioada de executare a garanțiilor și implicit perioada în care beneficiarii vor putea plăti ratele restante. Plata garanției acordate în cadrul programului, se va efectua în maximum 90 de zile de la formularea cererii de plată și nu în maximum 90 de zile de restanță.

A fost detaliată modalitatea în care finanţatorii pot renunța la cererile de plată, precum şi  posibilitatea repunerii beneficiarului în drepturile și obligațiile aferente contractelor de credit și de garantare, după ce plata garanției a fost efectuată. Retragerea cererii de plată se poate efectua până în penultima zi de efectuare a plății valorii de executare a garanției de către Ministerul Finațelor Publice, beneficiarul putând recurge o singură dată la această facilitate.

Nu în ultimul rând, a fost reglementată situația de preluare/cedare a locuinței și a finanțării garantate, respectiv situația în care soția sau soțul preia sau cedează dreptul de proprietate dobândit prin achiziţionarea/construirea unei locuinţe în cadrul programului, ca urmare a adoptării regimului matrimonial al separației de bunuri, prin divorţ.

Din 2009 şi până acum, românii au împrumutat 6 mld. euro pentru achiziţia a peste 157.000 de locuinţe.