Utilizatorii de telefonie mobilă din ţara noastră sunt asaltaţi în prezent cu oferte  de abonamente care cuprind mii de minute la preţuri mai mult decât accesibile, însă mulţi nu vor să audă de ele şi păstrează încă abonamente de pe vremea Connex şi Dialog.

Connex şi Dialog au fost primele reţele de telefonie mobilă din ţara noastră. Reţeaua Connex a fost lansată în 15 aprilie 1997, iar Dialog în iunie 1997. Telefonia mobilă a prins foarte bine la români, iar numărul abonaţilor a crescut constant, lucru observat şi de către marii operatori internaţionali.

În luna mai a anului  2000, France Telecom a cumpărat compania Orange din Marea Britanie şi a decis ca acesta să fie numele grupului sub care sunt reunite activităţile sale de comunicaţii mobile. Doi ani mai târziu, Orange a cumpărat MobilRom, proprietar al Dialog, iar din 5 aprilie Dialog şi Alo au devenit  Orange. Numărul utilizatorilor Dialog la sfârşitul anului 2001, era de 1,7 milioane clienţi.

Pe 27 aprilie 2006, operatorul britanic Vodafone a cumpărat Connex , care avea pe atunci o bază de 6,1 miloane de clienţi.

Abonament vechi de nouă ani

La aproximativ 13 ani de la data când au fost încheiate primele abonamente de telefonie mobilă în ţara noastră există români care folosesc acelaşi abonament.

„Am un abonament de pe vremea Dialog, de 4 dolari (n.r. Dialog Inedit- 4 dolari). Am refuzat toate ofertele venite din partea celor de la Orange pentru un abonament nou pentru că îmi convine acesta. Eu oricum foloseam mai mult telefonul de serviciu şi pe acesta l-am păstrat mai mult pentru număr”, a declarat pentru capital.ro, Marcela R., care are un abonament Dialog din 2001. „Nu am să renunţ niciodată la acest abonament, indiferent de ofertă”, a mai spus Marcela.

„Procentul clienţilor care încă utilizează un abonament Dialog este mai mic de 1% din totalul abonaţilor Orange. Clienţilor care încă utilizează abonamente din portofoliul Dialog le propunem soluţii potrivite stilului lor de comunicare şi le dăm posibilitatea de a beneficia de ofertele actuale mai avantajoase din punctul de vedere al beneficiilor incluse şi al tarifelor”, a declarat pentru capital.ro Bianca Bărdaş, Consumer Marketing Manager-Postpay Orange.

„Unul dintre cele mai populare pachete de pe vremea Dialog a  fost Dialog 60, cu 60 de minute incluse la un tarif lunar de 14 euro”, a adăugat  Bărdaş.

Abonamentele Connex, la mare căutare

La Connex, unul dintre cele mai populare abonamente a fost Connex Cent 500 pe care mulţi încă îl au. Este şi cazul lui Ciprian V. care şi-a făcut abonamentul în iulie 2003. „Am şi acum acest abonament pentru că la momentul în care s-a făcut trecerea de la dolar la euro în facturarea Vodafone, îmi era util acest abonament şi deşi mi-au fost oferite şi alte variante, am decis să-l pastrez. În timp, deşi folosesc şi alte abonamente, la alte reţele, a rămas, din inerţie. Aş renunţa la abonament dacă n-aş mai putea să suport cheltuielile actuale (în jur de 150-200 lei /lună)”, a declarat Ciprian V.

Un abonament Connex Cent 500, care cuprinde 500 de minute la un eurocent în weekend, 30 de minute în reţea, 30 de minute în luna iulie, 30 de minute de sărbătorile legale, şase ani vechime (membru Gold), se vindea anul trecut, pe un celebru site de licitaţii de la noi, cu 700 de lei.

„În reţea există în continuare clienţi care încă utilizează pachete lansate cu mai bine de cinci ani în urmă – înainte de trecerea de la Connex la Vodafone. În prezent, clienţii existenţi pot reînnoi contractul existent pe o perioadă de doi ani şi primesc 1.000 minute gratuite în reţea valabile doi ani, telefoane la preţuri speciale şi Internet pe mobil gratuit în prima lună”, au declarat pentru capital.ro oficialii Vodafone.