Semnal de alarmă tras de experți: Pe bucureșteni îi așteaptă  o iarnă grea, în condițiile exploziei prețurilor anunțată pe piața de energie.

Administratorii de bloc spun deja că Primăria nu va mai subvenționa gigacaloria, ceea ce s-ar putea constitui într-un adevărat dezastru pentru buzunarele oamenilor de rând.

Semnal de alarmă tras de experți. Gigacaloria, greu de plătit

Peste jumătate de milion de gospodării din București depind de sistemul centralizat de încălzire.

Oamenii sunt extrem de nemulțumiți de inevitabila scumpire a gigacaloriei, mai ales că până acum nu prea au primit căldură la parametrii optimi.

Conducerea Termoenergetica, furnizorul de agent termic al bucureștenilor, admite că gigacaloria s-ar putea scumpi, însă nu cu un procent atât de mare precum cel vehiculat de specialiști.

”Nu putem lua în calcul asemenea calcule panicarde, sub nicio formă. Știm cu toții, toate au crescut în ultima perioadă. Așteptările noastre sunt ca gigacaloria să crească foarte puțin sau deloc.”, spune Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica, potrivit antena3.ro.

Administratorii de bloc se așteaptă ca Primăria să nu mai subvenționeze gigacaloria, dar și ca locuințele să nu fie încălzite la parametrii optimi, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Scumpire de până la 360%

Experții avertizează că gigacaloria s-ar putea scumpi în Capitală cu până la 360%.

Trebuie precizat că liberalizarea pieței de energie a adus în România o explozie a facturilor pentru utilități, specialiștii așteptându-se ca în sezonul rece situația să fie chiar mai gravă.

Guvernanții sunt acuzați că, prin măsurile pe care le-au adoptat și în lipsa unor contra-măsuri adecvate, care să protejeze populația de scumpiri, îi vor aduce pe mulți dintre români în imposibilitatea de a-și mai putea achita facturile.

Premierul Florin Cîțu l-a invitat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o ședință pe această temă.

De asemenea, vice-premierul Dan Barna a anunțat că Virgil Popescu v-a fi invitat la proxima ședință a coaliției de guvernare, pentru a discuta despre măsuri de protejare a populației în urma valului de scumpiri de pe piața energiei.

România, alături de Bulgaaria, sunt țările din Uniunea Europeană în care populația se confruntă deja cu cea mai mai mare sărăcie energetică – dificultatea sau imposibilitatea de a-și achita facturile de energie.