Sute de mii de români se vor putea testa gratuit pentru depistarea virusului SARS-COV-2. Consiliul Judeţean Maramureș a anunțat, vineri, că își așteaptă locuitorii să se testeze gratuit pentru noul coronavirus. Totul face parte din cadrul unui proiect județean numit “Testăm pentru sănătatea maramureşenilor”, aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Maramureş nr. 14 din 27 ianuarie 2021.

Românii din Maramureș se pot testa gratuit

“Proiectul asigură testarea gratuită pentru depistarea infectării cu COVID-19 a populaţiei judeţului Maramureş, în vederea luării măsurilor adecvate de prevenire şi limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, precum şi a efectelor acestuia, oferind, de asemenea, şi o imagine de ansamblu asupra gradului de răspândire la nivelul judeţului”, se precizează într-un comunicat al CJ Maramureș.

Cetăţenii care doresc să se testeze se pot înscrie pe portalul online aici. În această etapă a proiectului, testarea se va realiza prin metoda RT-PCR şi prin Testarea Rapidă Antigen, după caz.

Centrele la care cetăţenii din judeţul Maramureş pot fi programaţi pentru testare sunt: Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare, Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare, Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus şi Spitalul Orăşenesc Târgu Lăpuş, urmând să fie deschise şi alte trei centre – Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, Centrul medical de permanenţă din Seini şi Centrul medical de permanenţă din Dragomireşti.

Proiectul se va derula pe tot parcursul anului 2021, înscrierea fiind posibilă atât pe portalul online al proiectului, cât şi prin intermediul primăriilor localităţilor din judeţul Maramureş.

Poate fi beneficiar orice cetăţean al judeţului Maramureş care îndeplineşte criteriile de eligibilitate prevăzute în regulamentul privind implementarea proiectului “Testăm pentru sănătatea maramureşenilor”.

Testarea de COVID va putea fi realizată în farmaciile din toată țara

Ministrul Sănătății subliniază că testarea realizată în farmacii se va putea face la un preţ scăzut. Totuși, în momentul de față negocierile sunt în curs.

„Astăzi, în şedinţa de guvern am aprobat instituirea cadrului legal pentru testarea în farmacii. În perioada următoare, chiar mâine, avem discuţii la Ministerul Sănătăţii cu reprezentanţii farmaciilor, pentru ca testarea cu antigen să se poată face în farmacii. E un pas important care merge spre testare în masă, testarea oricui are această nevoie, dorinţă.

Ea se va putea face la un preţ scăzut, negocierile sunt în curs. Avem de astăzi, după ce ordonanţa de urgenţă va apărea în Monitorul Oficial, şi baza legală pentru acest lucru”, a explicat Vlad Voiculescu.