Una dintre recomandările esențiale pentru Paște este ca persoanele care prezintă simptome de boală să evite deplasările și vizitele și să rămână la domiciliu. Această măsură este crucială pentru a preveni răspândirea afecțiunilor transmisibile, mai ales în contextul întâlnirilor de familie și al meselor festive frecvente în această perioadă.
DSP Sibiu a transmis o serie de recomandări importante de Paște
Persoanele cu afecțiuni cronice sunt sfătuite să respecte cu strictețe indicațiile medicale privind regimul alimentar și tratamentul prescris. Sunt de evitat excesele, în special în ceea ce privește consumul de cafea, tutun, alcool sau alimente bogate în grăsimi.
În privința alimentației, DSP atrage atenția asupra modului în care sunt preparate și depozitate produsele. Alimentele trebuie gătite suficient, păstrate în condiții adecvate și consumate doar dacă provin din surse verificate. Se recomandă evitarea produselor expirate sau a celor care au suferit modificări de gust, miros sau aspect.
Un accent deosebit este pus pe ouă și carnea de miel, două alimente tradiționale în meniul pascal. Specialiștii recomandă să nu se consume mai mult de două ouă pe zi, mai ales în cazul persoanelor cu nivel ridicat de colesterol. În ceea ce privește carnea de miel, aceasta trebuie cumpărată exclusiv din locuri autorizate sanitar-veterinar, păstrată în frigider înainte și după gătire, și consumată alături de legume sau salate, evitând combinațiile grele cu cartofi, paste sau orez. Prepararea prin coacere sau pe grătar este de preferat în locul prăjirii în ulei.
„Una dintre cele mai importante recomandări este aceea de a rămâne la domiciliu în situația în care sunt apar simptome de boală. Prezența unei afecțiuni transmisibile îi poate îmbolnăvi și pe ceilalți. Persoanelor care suferă de afecțiuni cronice, li se recomandă să respecte cu strictețe recomandările medicilor cu privire la regimul alimentar și medicația specifică. Sunt de evitat excesele de cafea, tutun, alcool ori mâncare!”, a transmis DSP Sibiu.

Nici dulciurile nu ar trebui consumate în exces, deoarece pot influența negativ glicemia
Nici dulciurile nu ar trebui consumate în exces, deoarece pot influența negativ glicemia. Fructele proaspete sunt recomandate ca alternativă sănătoasă la prăjituri și deserturi bogate în zahăr.
„Nu se consumă produsele expirate sau care și-au modificat gustul, mirosul și aspectul. Produsele trebuie achiziționate doar din surse sigure, verificate, cu aspect proaspăt. Atenție la ouă! Nu se recomandă consumul a mai mult de două ouă pe zi, mai ales în cazul persoanelor care suferă de colesterol ridicat.
Atenție la carnea de miel! Aceasta trebuie achiziționată doar de la comercianți verificați sanitar-veterinar, trebuie depozitată în frigider până la preparare dar și după ce a fost gătită. Friptura sau alte preparate specifice trebuie consumate alături de salate sau legume, în niciun caz cu garnituri de cartofi, paste sau orez! Se recomandă prepararea alimentelor la cuptor sau pe grătar, în detrimentul prăjitului în ulei.
Nu se recomandă excesul nici când vine vorba despre dulciuri. Zahărul din deserturi poate crește indicele glicemic. Prăjiturile pot fi înlocuite cu succes de fructe proaspete. După fiecare masă, sunt benefice activitățile sportive ușoare. O alegere sănătoasă poate fi o plimbare în aer liber”, a conchis DSP Sibiu.
După mesele festive, se încurajează activitățile fizice ușoare, cum ar fi plimbările în aer liber, pentru a sprijini digestia și a menține un stil de viață echilibrat. DSP Sibiu subliniază importanța unui Paște petrecut cu moderație, responsabilitate și grijă față de propria sănătate și a celor din jur.