Cei din Timişoara au un timp de reacţie de un minut,  interval ce le poate salva viaţa. Noul serviciul pe Iphone vine ca o updatare a sistemelor de avertizare deja existente şi  implementate de IRSA: pager (avertizor individual şi colectiv), SMS prioritar pe mobil, transmisie GPRS, avertizare pe Internet.

„Este cea mai eficientă formă de avertizare seismică datorită conectivităţii de 24/7 la sistemul IRSA, permiţând utilizatorilor să ia la cunoştinţă despre apropierea iminentă a undei de şoc a unui cutremur de peste 4,8 grade pe scara Richter”, spune Adrian Stănescu, Managing Partner App&Go Mobile.

Serviciul de avertizare seismica se găseşte pe Appstore, sub denumirea de „Alertă Cutremur Vrancea” şi funcţionează pe baza unui abonament lunar de 9,99 euro sau a unui abonament anual de 99,99 euro. O funcţie suplimentară a aplicaţiei „Alertă Cutremur Vrancea” este Semaforul Seismic, un instrument de prognoză a riscului seismic folosit pentru indicarea probabilităţii de producere a unui cutremur în zona Vrancea. Semaforul Seismic funcţionează tot pe baza unui abonament lunar în valoare de 4,99 euro, sau a unui abonament anual de 49,99 euro.

„Obiectivul principal al acestui serviciu este să protejeze vieţile oamenilor tocmai prin intermediul telefonului pe care ei îl posedă. Am lansat acest serviciu pe iPhone şi urmează să îl lansăm şi pe platforma de Android până în Mai 2012”, a declarat Adrian Stănescu.

Compania dezvoltatoare estimează că aplicaţia de avertizare seismică va avea până la finalul anului 2012 în jur de 10.000 de utilizatori.