Potrivit ARAMT, peste 52.700 de persoane au fost angajate în regim de muncă temporară în România în 2013, cifra fiind aproape identică cu aceea din 2012 (52.214 angajaţi temporar) şi reprezentând aproape dublul celei din 2010, când se înregistrau 29.926 de angajați temporar.

Aproximativ 62% din angajările temporare au o durată de peste 3 luni, 29% durează între 1 și 3 luni și 9 % sunt pe termen scurt (mai puțin de o lună). Faţă de anul 2012, aceste ponderi ale perioadelor de angajare în totalul pieței de muncă temporară au înregistrat o creştere cu aproximativ 50% în ceea ce priveşte angajamentele de peste 3 luni, reducându-se semnificativ în ceea ce priveşte angajamentele sub o lună (-50%) şi cele între 1 şi 3 luni (-21%).

Domeniile în care românii au lucrat pe proiect în 2013 au fost cu precădere din aria de producție (34%) și de servicii (35%). Domenii precum agricultura ocupă 5 procente din piața de muncă temporară, construcțiile – 2%, iar alte domenii – 24 %.

În ciuda cifrelor promiţătoare, munca temporară întâmpină probleme în ţara noastră şi nu este folosită la întregul potenţial. Condițiile legislative restrictive, când e vorba despre mobilitatea forței de muncă pe teritoriul UE,  noile inițiative de modificare a legislației muncii temporare care pot reduce semnificativ acest sector de activitate şi  gradul scăzut de utilizare a muncii temporare de către antreprenorii români sunt doar câteva dintre probleme.

Ceea ce ne dorim este să implementăm o cultură a dialogului între ARAMT și toți partenerii implicați – autorități, mediul de afaceri, asociații profesionale, patronate, sindicate, mediul academic – cu ajutorul căreia să putem sprijini realizarea unor politici eficiente în domeniul pieţei muncii, a unor contracte flexibile şi fiabile, precum şi a unor sisteme adecvate de securitate socială, de formare a angajaților pentru a crește gradul de adaptabilitate al acestora la noile cerințe ale pieței. Vrem să contribuim la asigurarea unei tranziţii rapide de la școală la viața activă,” a declarat Sorina Donisa, Preşedintele ARAMT.

Ce este munca temporară?

Între munca temporară şi cea pe perioadă determinată se fac foarte frecvent confuzii. În timp ce un angajator poate încheia cu același angajat doar 3 contracte de muncă pe perioadă determinată, pe o perioadă de 36 de luni, în cazul muncii temporare, numărul de contracte dintre agentul de muncă temporară, angajator și salariatul temporar e nelimitat.