România va primi un ajutor substanțial pentru digitalizarea firmelor. Sunt gata să ajute la întărirea sectorului IT

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Estonia, Eva-Maria Liimets, a participat la Forumul de Afaceri România – Estonia, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Ambasada Estoniei la Bucureşti. Amintim că Estonia este o ţară unde sectorul public este digitalizat în proporţie de 99%.

„Estonia şi România au relaţii economice foarte bune de mulţi ani şi există un potenţial uriaş pentru dezvoltarea acestor relaţii. Volumul comercial dintre ţările noastre este de circa 90 de milioane de euro, dar, bazându-ne pe numărul locuitorilor din cele două ţări, ar trebui să fie de 300 de milioane de euro. Deci sper ca prin acest seminar de astăzi, împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Estonian Enterprise să îmbunătăţim relaţia comercială dintre ţările noastre”, a arătat Liimets.

Principalul sector de cooperare între România și Estonia este economia digitală

De asemenea, aceasta a spus că principalul sector de cooperare între România și Estonia este economia digitală.

„Vedem un potenţial pentru afacerile noastre în diferite sectoare din economia României, în special în economia digitală. În delegaţia noastră avem companii din sectoare precum fintech, cybersecurity, industria de apărare, dar toate au legătură cu digitalizarea economiei şi, de asemenea, avem în delegaţie compania care a realizat cardurile electronice de identitate în Estonia. Cred că acesta este viitorul şi pe acest sector trebuie să ne focusăm”, a completat ministrul de Externe din Estonia.

Aceasta a fost întrebată și cum a reuşit ţara sa să digitalizeze serviciile publice aproape în totalitate.

„Am început digitalizarea încă din anii 90, când Estonia a avut un proiect de conectare la internet a tuturor şcolilor. Apoi primele servicii digitale pentru afaceri şi pentru oameni au fost lansate în anul 2000. Deci dezvoltăm acest tip de servicii de 22 de ani pentru populaţia noastră şi pentru firme şi acum avem 99% din serviciile publice online”, a explicat Eva-Maria Liimets.

La rândul său, Mihai Daraban, preşedintele CCIR, a explicat că în România activează 73 de firme cu capital estonian, cu un capital subscris de 1,2 milioane de euro.

„Foarte multe firme sunt în domeniul IT & C şi colaborează foarte bine în domeniu cu firmele româneşti”, a spus Daraban.