“Speranţa mea este că dacă facem ceea ce am promis şi vom rezolva aceste probleme, plăţile din Programul Operaţional pentru Pescuit vor fi deblocate. Noi am prezentat în 15 martie o analiză cu setul de măsuri de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (AM-POP), urmează ca reprezentanţii Comisiei Europene, care sunt acum în ţară, să facă o evaluare a programului. Ei vor veni cu un set de sarcini pentru a corecta şi a debloca plăţile, dar acestea rămân în sarcina viitorului guvern. Probabil săptămâna viitoare, România va primi această scrisoare din partea Comisiei”, a precizat Fuia citat de Agerpres.

Acesta a anunţat că în aceste zile se află la Bucureşti o comisie tehnică de la Comisia Europeană – direcţia DG Mare care analizează măsurile de la AM-POP.

“În această dimineaţă am avut o întâlnire Stephanos Samaras, şef de unitate în cadrul DG Mare, reprezentantul comisiei tehnice. Ei sunt prezenţi din 2 mai şi vor pleca mâine (sâmbătă n.r), urmând să transmită pe cale oficială măsurile pe care le avem de luat într-o anumită marjă de timp. Sunt lucruri care se pot realiza şi se pot corecta”, a adăugat Fuia.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (AM-POP) trebuia să finalizeze până la data de 2 mai, acţiunile menite să remedieze deficienţele din POP care au determinat suspendarea plăţilor către beneficiari în luna ianuarie a acestui an. În data de 22 februarie 2012, ministrul Agriculturii a decis să înlocuiască conducerea AM-POP din cauza suspendării plăţilor către beneficiari, cerând noii conduceri să prezinte până pe data de 15 martie 2012 planul de eficientizare a acestei direcţii.

România beneficiază, până în 2013, de peste 307,618 milioane euro prin POP pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării, din care 230,714 milioane euro reprezintă asistenţa UE prin Fondul European pentru Pescuit, iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.