Pe  primele trei locuri se vor situa Rusia, cu o contribuţie de 117 miliarde de dolari americani, Turcia – 81 de miliarde de dolari şi Polonia – 51 de miliarde de dolari. România va avea însă o contribuţie mai mare la creşterea globală decât cea a Cehiei, 13 miliarde dolari, Bulgariei, 8 miliarde, a Ucrainei, 7 miliarde şi a Ungariei, 5 miliarde dolari.  

Europa Centrală şi de Est va fi a doua cea mai dinamică piaţă emergentă pentru sectorul construcţiilor în perioada 2010-2015, având o rată anuală de creştere de 7,9%, întrecută doar de Asia de Est, cu 8,3%.

Creşterea economiilor importante din Asia, precum şi revirimentul pieţei americane vor constitui factorii principali ai creşterii în sectorul construcţiilor la nivel global în următorii 10 ani.

Piaţa va creşte la nivel global cu 67%

Sectorul construcţiilor la nivel global va creşte cu 67% în următorul deceniu, de la o valoare de 7.200 de miliarde de dolari americani în prezent, la 12.000 de miliarde de dolari în 2020.

China, Statele Unite şi India vor genera mai mult de jumătate din creşterea totală de 4.800 de miliarde de dolari.

Potrivit raportului citat, ritmul de dezvoltare al sectorului construcţiilor îl va depăşi pe cel al creşterii economice globale în următorul deceniu.  

„Sectorul construcţiilor nu a înregistrat niciodată o astfel de creştere rapidă, peste ritmul de creştere al Produsului Intern Brut global, creştere alimentată de superputerile economice emergente precum China şi India, dar şi de revirimentul construcţiilor pe piaţa americană”, a declarat Graham Robinson, Director, Global Construction Perspectives, unul dintre autorii raportului.

Raportul arată că în următorul deceniu, sectorul construcţiilor va genera cheltuieli de 97.700 de miliarde de dolari americani.

Piaţa chineză se va dubla

China şi India vor fi cele mai dinamice pieţe emergente, luând în calcul populaţiile în creştere, urbanizarea rapidă, şi creşterea economică puternică, toţi aceşti factori fiind stimulenţi pentru sectorul construcţiilor.

Piaţa chineză, stimulată de cheltuielile guvernamentale anti-ciclice, a depăşit piaţa americană în 2010, devenind cea mai mare piaţă de construcţii din lume.  

Piaţa chineză a construcţiilor se va dubla în următorul deceniu, până la o valoare anuală de 2500 de miliarde de dolari în 2020, sau 21% din sectorul global al construcţiilor.

Raportul preconizează că India va depăşi Japonia pentru a deveni cea de-a treia cea mai mare piaţă a construcţiilor până în 2018. Statele Unite vor înregistra o creştere ciclică în sectorul construcţiilor, ceea ce va duce la un ritm de creştere de două cifre anual pe termen scurt atât pentru sectorul rezidenţial, cât şi pentru cel nerezidenţial.

Şapte pieţe – China, Statele Unite, India, Indonezia, Canada, Australia şi Rusia, vor genera două treimi din creşterea sectorului construcţiilor la nivel global până în 2020.