Creşterea economică înregistrată de România în trimestrul al doilea, de 0,3% faţă de primul trimestru, este una dintre cele mai slabe din UE şi păleşte în comparaţie cu cifra înregistrată pentru întregul bloc comunitar, de plus 1%.

Potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat, economia UE, dar şi cea a zonei euro, au crescut cu 1% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale acestui an, în principal datorită performanţelor cu mult peste aşteptări ale Germaniei, unde PIB-ul a crescut cu 2,2%.

Comunicatul Eurostat nu cuprinde date despre România, marcându-le ca indisponibile, însă Institutul Naţional de Statistică a anunţat vineri că economia a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni în serie ajustată sezonier şi a scăzut cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Dintre statele membre ale UE pentru care cifrele privind PIB pe trimestrul doi sunt disponibile, numai cinci au înregistrat performanţe mai slabe decât ale României, printre care se numără şi Grecia, cu o contracţie economică trimestrială de 1,5%, singura scădere din Uniune.

Germania, motorul UE

Germania, cea mai mare economie europeană şi principalul exportator al continentului, a avut şi cea mai sănătoasă creştere economică, alimentată de investiţii şi exporturi.
Şi economia Lituaniei a înregistrat o creştere importantă de 2,9%, iar în Estonia PIB-ul a urcat cu 2%, însă în serie brută.
Raportat la trimestrul al doilea al anului trecut, România se alătură statelor cu scădere economică, grup din care mai fac parte Bulgaria (-1,5%), Grecia (-3,5%), Spania (-0,2%) şi Letonia (-3,9%).

În UE a fost înregistrată o creştere economică anuală de 1,7%, similară cu cifra din zona euro, motorul fiind şi în acest caz Germania, cu un avans de 3,7%.