Medicul Adrian Wiener, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a avertizat că, în ultimele 24 de ore, țara noastră a înregistrat o mortalitate cauzată de Covid-19 peste dublul Europei și de 6 ori mai mare decât media lumii.

”România trece printr-o catastrofă umanitară”, a transmis acesta, îndemând populația să fie responsabilă pentru a depăși împreună pandemia.

Medicul amintește populației că 10.000 de persoane sunt internate în spital, dintre care 300 de copii. Mai mult, ”peste 1.000 de oameni cu formă severă sau critică de boală luptă pentru fiecare respirație pe un pat de ATI”, scrie medicul într-un mesaj postat pe Facebook, miercuri.

”Din totalul deceselor raportate ieri în lume 5% sunt români. 11,5% din decesele Europei sunt în România. Covârșitoarea majoritate a acestor decese erau evitabile; prin vaccinare, prin măsuri de protecție”, scrie Adrian Wiener.

Medicul vorbește și despre cauzele care au dus la această implozie socială. Scăderea încrederii în autorități, politizarea crizei sanitare, gradul redus de alfabetizare științifică și lipsa acuității pentru binele comun se numără printre acestea, spune medicul.

Motivele pentru care am ajuns în această situație

”Cauzele pentru care am ajuns la această implozie socială sunt multiple:
– Scăderea încrederii în autorități, in decidenți, în clasa politică; de înțeles după 30 de ani de viermuială, impostură, jaf și exhibiționism politic înfiorător;

–  Atomizarea societății în care trăim; lipsa acuității pentru binele comun; zidurile pe care le-am ridicat în jurul nostru. Lipsa coeziunii face aproape imposibil efortul colectiv necesar în cazul unei catastrofe;

–  Gradul redus de alfabetizare științifică; lipsa gândirii critice; vocea criminală a antivacciniștilor militanți a răzbătut și are ecouri în mult prea mulți dintre compatrioții noștri: “vaccinul îți modifică ADN-ul, ”devii infertil”, ”e un experiment”, ”e doar o gripă”, “asasinii”, “botnițele” – expresii care au ucis și vor continua să ucidă oameni. La propriu.

–  Politizarea crizei sanitare – hienele politice care au decredibilizat permanent orice măsură, orice îndemn, orice decizie pentru a mai câștiga “favorabilitate” sau “intenție de vot” sau care or mai fi indicatorii de prin sondaje. Avem un partid care a asumat doctrinar antivaccinismul; acești oameni au cimitire în spate. Au întreținut constant și susținut ezitarea la vaccinare”, a scris vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

În concluzie, medicul a subliniat că ”evoluția catastrofei în desfășurare depinde, pe termen scurt, de responsabilitatea fiecăruia dintre noi, mai puțin de decidenți. Dacă alegem sau nu să fim parte a efortului de diminuare a transmiterii comunitare; dacă alegem să purtăm mască, să evităm deplasările neesențiale, să ne vaccinăm- dacă nu am făcut-o încă. De cum reușim să avem grijă unii de alții. Decizia fiecăruia dintre noi și a noastră ca și comunitate poate avea impact asupra numărului de decese, asupra încărcării secțiilor de ATI, asupra suferinței de nedescris din spitale”.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea